Hyundai Motor продава руския си бизнес на казахстанци

Официално компанията не потвърждава, но признава, че е поредната, която напуска страната

Валентин Маринов,
Hyundai i30 N Drive N Limited Edition

Hyundai

Hyundai Motor планира да напусне Русия и да продаде заводите си там на казахстанска компания, съобщават южнокорейските медии, цитирани от Autonews.

Телевизията MBC съобщи, че преговорите за продажбата на руския бизнес на Hyundai са във финалната фаза, като добави, че автомобилният производител е чакал окончателно одобрение от Кремъл.

Вярно е, че продължават дискусии относно продажбата, но нищо не е решено“, коментира Hyundai пред телевизията.

Както и останалите западни автомобилни фирми, гигантът спря дейността си в Русия през март миналата година заради санкциите след нахлуването в Украйна. През март компанията заяви, че разглежда "различни опции" за руското си звено.

Много заводи в Русия спряха производството и пуснаха работници в отпуск поради недостиг на високотехнологично оборудване поради санкциите и напускането на западните производители.

Вчера Mercedes обяви, че си тръгва от страната, запазвайки си правото до 6 години да изкупи активите си обратно. Списъкът е дълъг, а в него са още Renault, Nissan, VW Group, BMW, Toyota и т.н. и т.н.

Техните заводи, офиси и дейности се поемат най-вече от местни компании, които пък работят с китайци. Все повече пребрандирани азиатски коли ще заливат руския пазар.

Hyundai, заедно с филиала си Kia, е сред 10-те най-големи автомобилни производители в света и правеше около 200 000 автомобила годишно в Русия. Или около 4 процента от глобалния си капацитет.

А заедно с Renault, Hyundai и Kia бяха сред трите най-продавани марки в Русия преди войната.

Русия завод Русия Kia Hyundai