Електрическият Opel Grandland превръща концептуални идеи в реалност

По-голям, по-интелигентен, още по-луксозен и на ток с пробег до 700 км

Мартин Дешев,
opel grandland

Opel

Opel показа новото поколение на SUV-а Grandland, който се завръща по-голям, по-луксозен и с много повече технологии. Той превръща в реалност много от идеите, които видяхме в прототипа Open Experimental.

Сред тях са 3D Vizor решетката с осветеното лого, светещият надпис OPEL на багажника и др. Колата използва и Intelli-Lux Panel HD осветлението с 50 000 индивидуални светещи елемента. Чрез нея може да осветява пътя още по-прецизно, без да заслепява другите водачи.

Opel

Новият Grandland е базиран на технологията STLA Medium. Той използва нов метод за „пакетиране“ на батерията, която става по-компактна. Въпреки това е с 98kWh и може да осигури около 700 км пробег с едно зареждане. Поддържа бързо презареждане – 26 минути осигуряват до 80% от капацитета на батерията.

Grandland е и осезаемо по-голям. Вече е със 173 мм по-дълъг, 19 мм по-висок и 64 мм по-широк.

Това означава много повече място вътре. Таблото е ново, като има по-голям дисплей, който може да се комбинира и с Intelli-HUD хедъп дисплей. Opel са запазили традиционните физически бутони за най-използваните функции като климатика.

Opel

Grandland предлага ергономични седалки AGR с пневматични елементи, които увеличават комфорта. Има и опции с вентилация и масаж, а Intelli-Seat функция, намалява напрежението върху опашната кост. Пътниците отзад имат 20 мм допълнително място за кратката. Opel казва, че всичкият текстил в интериора е 100% рециклиран.

Grandland ще има и доста технологии. Сред тях са вече познатите системи за сигурност, както и новости, като круиз контрол, който автоматично спазва знаците за ограничение на скоростта.

Opel

От гледна точка на механика, Grandland ще има електрическа версия и plug-in хибрид. И двете имат нова технология за окачване, която намалява вибрациите и увеличава комфорта, включително при минаване по павирани и неравни пътища. Окачването позволява и по-спортно шофиране, като запазва стабилност при висока скорост, рязко спиране и завои.

Opel не съобщава цените и наличностите на модела. Повече подробности за това се очакват в близките седмици със старта на поръчките.

SUV Opel автомобили коли