Volvo инвестира в израелски стартъп за ултра бързо зареждане

StoreDot разработва технология, която обещава зареждане за 160 км пробег в рамките на 5 минути

Пламен Георгиев,
електромобили батерии платформа

Newspress

Volvo Cars е първата луксозна  автомобилна компания, която инвестира в израелската компания StoreDot, която разработва революционна технология за зареждане. Компанията твърди, че нейната разработка ще позволи зареждане на батерията с електричество за изминаване на до 160 км в рамките на 5 минути.

Инвестицията дава възможност на Volvo Cars the да работи в близко сътрудничество със стартъпа StoreDot по пътя към изцяло електрическа моделна гама до 2030 г.

От друга страна, подпомогната и от средствата на шведската марка, StoreDot планира да ускори пазарната реализация на своята технология и да започне масово производство до 2024 г.

Сътрудничеството между двете компании ще се осъществява основно в рамките на съвместното дружество, което Volvo Cars направи миналата година с Northvolt, водещият шведски производител на батерии. Инвестицията на Volvo ще даде достъп до технологичния пробив на StoreDot.

Технологията на StoreDot се основава на замяна на графита в анода на клетката с металоидни наночастици (ключов пробив за преодоляване на основни проблеми, свързани с безопасността, живота на батерията и подуването). Компанията вече замени много редкия германий в своята технология с по-евтиния силиций. Прототипите със силиций ще се появят преди края на годината и ще бъдат сравними по цена с настоящите литиево-йонни батерии.

До 2025 г. Volvo Cars планира половината й световни продажби да са изцяло електрически автомобили, а до 2030 г. този процент трябва да стане 100.

В съвместното дружество с Northvolt Volvo инвестира близо 30 млрд. шведки крони (2,9 млрд. евро), като двете компании създадоха R&D център и строят завод за батерии край Гьотеборг.

Volvo електромобили батерии литиево-йонни батерии StoreDot Store Dot