Time класира технологиите, които ще променят автомобилния свят

Те са девет от общо 200 от всички сфери на живота, сред които фигурират изкуствен интелект за картографиране на живота или най-мощният телескоп досега

Пламен Георгиев,
BMW iX Flow

BMW

BMW iX Flow

С писание TIME обявява своя годишен списък с най-добрите изобретения, който включва 200 иновации. За да състави списъка, TIME приема номинации от редакторите и кореспондентите на TIME по целия свят чрез онлайн процес на кандидатстване, като обръща специално внимание на развиващи се области – като индустрията за електрически превозни средства, зелената енергия и метавселената. Девет са изобретенията, свързани с бъдещето на автомобилната индустрията

Относно новия списък редакторите на TIME пишат: „Резултатът е списък от 200 революционни изобретения (и 50 специално споменати изобретения) – включително изкуствен интелект за картографиране на живота, диаманти, направени от излишния въглерод във въздуха, и най-мощния телескоп досега – които променят начина, по който живеем, работим, играем и мислим за това какво е възможно."

BMW iX Flow

BMW iX Flow с E Ink е способен да променя целия цвят на каросерията си с натискането на бутон. Повърхностното покритие на BMW iX Flow с E Ink съдържа много милиони микрокапсули с диаметър, еквивалентен на дебелината на човешки косъм. Всяка от тези микрокапсули съдържа отрицателно заредени бели пигменти и положително заредени черни пигменти. В зависимост от избраната настройка, стимулирането чрез електрическо поле кара белите или черните пигменти да се събират на повърхността на микрокапсулата, придавайки на купето на автомобила желания нюанс.

Aeva Aeries II 4D LiDAR

Сензорната система Aeries II променя начина, по който автомобилите виждат света. Автономните автомобили традиционно използват LiDAR за картографиране на заобикалящата ги среда и откриване на обектите, движещи се около тях. Но традиционните сензори на LiDAR имат ограничена точност на измерване на скоростта. Затова Aeva разработи AeriesII, който отива отвъд картографирането на 3D позицията на обектите, той моментално измерва скоростта на всичко в 120-градусово зрително поле. Цялата система, която сега е интегрирана във водещи софтуерни платформи за автономни автомобила, се побира на един силиконов чип. Aeva също си партнира с НАСА, за да картографира повърхността на Луната.

 Ford F-150 Lightning

Ford

Ford F-150 Lightning

Ford F-150 Lightning

Ford F-150 Lightning е призван да направи електрическия пикап масов. Той може да тегли прикачен товар до 4500 кг, като същевременно преизчислява оставащия пробег въз основа на действителната консумация при теглене. Също така може да захранва с електричество строителната площадка или дома ви, ако има такава нужда. Способен да измине 370 км с едно зареждане (повече с батерия с разширен обхват), за Lightning се чака доста дълго, като Ford дори спря да приема заявки за известно време.

 Lucid Air

Licud Motors

Lucid Air

Lucid Air

Луксозният модел е посочен като електромобилът от следващо поколение. Макар марката да среща сериозни трудности с производството (да не забравяме, че такива години наред имаше и Tesla), Lucid има претенциите да е е-колата с най-голям пробег (около 800 км), а Lucid Air Sapphire идва с над 1200 к.с., ускорява до 100 км/ч за около 2 секунди и гарантира лукс и технологии, които, твърдят от компанията, са ненадминати.

Сменяема батерия еZee

Изобретението на Power Global е средство за борба със смога, получило наградата World Changing Ideas Awards на Fast Company. Power Global твърди, че този модул може да намали емисиите СО2 с 3,7 млн. тона годишно. Идеята на изобретението е да задвижва електрически рикши, като смяната на батерията става буквално за секунди. Но това би могло да помогне на страните в Азия драстично да подобрят качеството на въздуха на огромните мегаполиси.

 Sion Sono Motors

Sono Motors

Sion Sono Motors

SONO Sion

Целта е Sion да стане “първият масов соларен електречески автомобил в света”, както посочва фирмата за пореден път. Eлектрическата кола е с пробег до 305 км (от батерии на CATL), като слънчевите клетки могат да добавят средно 112 км на седмица. Компанията иска моделът да е достъпен, затова обещава цена около 25 000 евро.

Nextbase IQ

Видеорегистраторът iQ е постоянно свързана с интернет и с бордовия изкуствен интелект, за да гарантира по-висока безопасност и сигурност. В корпуса на IQ са вградени две камери, едната насочена напред и записваща в 1080 р, 1440 р или 4Н резолюция, докато другата следи кабината в резолюция 1080 р или 1440 р. Има опция и за трета камера с дистанционно управление и монтирана на задното стъкло. IQ няма екрани, за да не разсейва водача. Комуникацията с нея става с гласови команди, чрез които може да се активира новият Witness Mode.

 ABB Terra 360 зарядна станция

АВВ

ABB Terra 360 зарядна станция

Abb Terra 360 Electric Car Charger

Ултра бързото зареждане се посочва от мнозина като фактор за по-бързото нарастване на електрическия автомобилен парк. В случая това е най-бързата в света електрическа зарядна станция, способна да зареди електромобил за под 15 минути, като добави пробег за 100 км за под 3 минути. Тя е и единствената станция, проектирана да зарежда едновременно до 4 автомобила.

Qualcomm Snapdragon Digital Chassis

Дигиталното шаси е бъдещето на автомобилната индустрия. Това на Snapdragon се състои от набор от отворени и мащабируеми платформи, облачно свързани, които използват унифицирана архитектура, за да поддържат подобрена безопасност и впечатляващи цифрови изживявания, които могат да се актуализират през целия живот на автомобилите от следващо поколение. BMW, General Motors, Hyundai са от компаниите, които се довериха на Qualcomm да разработи дигитално шаси за следващото им поколение електромобили.

технологии иновации Time