Новата концепция на Renault поставя човека на първо място

H1st ще се грижи за шофьора и пътниците

Мартин Дешев,
renault h1st

, Renault

Renault H1st

Б ъдещето на автомобилите винаги е била важна тема за производителите. Те често показват концептуални модели, които търсят новите технологии и атрактивни възможности как колите да бъдат още по-умни, екологични, бързи, сигурни и т.н.

Всичко това е важно, но трябва да е част от по-голяма цел, смята Renault. Компанията представи своята нова концепция, която нарича H1st – Human First, т.е. човекът е на първо място. Тя обединява 20 иновации, като не се изчерпва само с автомобила, но и множество съпътстващи разработки и технологии.

 Renault H1st

Renault

Renault H1st

H1st е разработен от Software République – екосистема от шест компании: Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics and Thales. Тя иска до 2025 г. да представи 10 нови услуги и продукти, да е „инкубатор“ за поне 50 стартиращи компании и и да предложи услуги в поне 50 региона по света.

Първият общ проект е H1st, който показва визията на групата. В него са акцентирани няколко подхода към автомобилите на бъдещето. Всички са обединени от целта да се грижат за шофьора, пътниците и другите участници в движението.

Така концептуалната кола H1st предлага нова система за биометрична идентификация – автомобилът няма да се отваря за хора, които не са „разпознати“ от него. Разработена е система за следене на здравословното състояние на шофьора, включително със сензори във волана, които следят пулса. А сензори в колана анализират дишането.

 Renault H1st

Renault

Renault H1st

Технологиите ще следят и общото състояние на автомобила, като има и умен асистент, който да помага. Специален алгоритъм пък може да предвижда какво ще се случи на пътя и да издава предупреждения както за пътниците, така и за другите участници в движението.

Разработена е и технология, която да оптимизира пробега на автомобила и зареждането на батериите, тъй като естествено, че H1st е електрически. Помислено е и за забавлението на пътниците, като има „уникално аудио изживяване“.

 Renault H1st

Renault

Renault H1st

H1st е разработена в рамките на 6 месеца. Освен реален автомобил, той има и свой дигитален двойник, който съществува във виртуален свят. В него и другите системи от инфраструктурата, енергетиката, обществени услуги и други потребители могат да взаимодействат. Така се постига максимална ефективност на технологиите и те могат по-бързо и ефективно да бъдат тествани и развивани.

Източник на статията: Renault

прототип автомобили технологии