Google Maps иска да ни казва каква е идеалната скорост за шофиране

Така ще оптимизира разхода и ще намали попадането в задръствания

Google Maps

iStock

Google Maps има множество функции за навигация и неслучайно е едно от най-добрите приложения в своя клас. През годините Google добави много детайли, като днес Maps (в някои градове) дори знаят подходящите ленти за престрояване, кои кръстовища са със светофари и др.

Компанията е разработила нова идея, като вече е подала документи за патентоването ѝ, съобщава TopGear. И тя ще позволи на Google Maps да преценява каква е подходящата скорост, с която да шофираме.

Основната идея на концепцията е, че така с нейна помощ ще може да се избягват задръстванията. Също така чрез нея ще може да се намали вероятността за създаването на т.нар. „призрачен трафик“.

Това е феноменът, при който понякога се образува задръстване на пътя, без да има видима причина. Няма катастрофа, няма светофар или друг проблем, но има задръстване. Този феномен се получава, когато някой намали твърде рязко, но не спре.

Тестовете на учените показват, че след това всички останали автомобили зад първия намалят все повече и в последствие някои дори спират за кратко. Така се образува и задръстване, ако трафикът е по-натоварен.

Google Maps ще използва факта, че е инсталиран на милиарди устройства, които и в момента споделят информация за трафика. Нов алгоритъм ще може да следи скоростта на движение на автомобилите по един и същи път и ако засече внезапно намаляване на скоростта без причина, ще преизчислява препоръчителната скорост за всички останали.

За шофьора това ще е видимо с число и с цвят за по-лесно ориентиране. Така колите ще могат да намалят малко, но без да се стигне до спиране и образуване на задръстване. Разбира се, за да сработи всичко това, има един много важен фактор – шофьорът да се съобрази със съвета на приложението, а не да го пренебрегне.

коли автомобили Google Google Maps технологии