Четиригодишното автомобилно подразделение на Huawei вече се оценява на $35 млрд.

Въпросната компания иска да стане еквивалент на Bosch за интелигентни електрически автомобили

Пламен Георгиев,
Huawei

iStock

П о повод скорошното обвързване на Huawei с Changan Auto стана ясно, че бизнес подразделението Intelligent Automotive Solution (IAS) на технологичния гигант вече се оценява на 250 млрд. юана (около $35 млрд.). Тук става въпрос за компания, създадена преди едва четири години.

По-рано тази седмица стана ясно, че Huawei и Changan ще създадат нова компания, фокусирана върху иновативните автомобилни системи и компоненти. Стана ясно, че Changan Auto ще придобие 35% от IAS, докато China Ordnance Equipment Group ще вземе 5% от нея. По този повод излезе и оценка на Intelligent Automotive Solution – между $28 и $35,2 млрд.

Huawei създаде Intelligent Automotive Solution с цел да стане „еквивалент на германския автомобилен доставчик Bosch в ерата на интелигентния електрически автомобил,” съобщава Reuters.

Съобщава се, че китайските FAW Group и Dongfeng Motor Group също претоварят за закупуване на по 5% дял в компанията.

Макар Huawei да отказва коментар за оценката на подразделението си, тя потвърди, че е в напреднал стадий на преговори за продажба на част от IAS на други инвеститори. Казва още, че иска да насочи технологии и ресурси в друго подразделение, за да подсили допълнително развитието на интелигентни автомобилни технологии.

До момента Huawei е инвестирал около $3 млрд. в IAS, като само R&D отделът наброява над 7000 човека. Въпреки това новата фирма е върнала само $141 млн. през първата половина на 2023 г., по-малко от капка от общия приход на Huawei, възлизащ на $43,8 млрд.

Източник на статията: carscoops.com

Huawei Intelligent Automotive Solution