5 автомобилни тенденции от 90-те, които отидоха в историята

Някои от тях ще ни липсват

Мартин Дешев,
BMW 5 Series E39

, BMW

BMW 5-Series (E39)

Т енденциите през 90-те бяха доста… разнородни. Беше динамично десетилетие, което сега изглежда дори доста спокойно на фона на днешните реалности. Разбира се и то не може да се оплаче от липса на исторически събития и… на интересни автомобили и тенденции при тях.

Автомобилните тенденции на 90-те варираха от атрактивни до несполучливи, отбелязва MotorTrend. Изданието ни припомня и някои от тях, които за добро или лошо, вече са в историята.

В наши дни дизайнът на джантите е доста футуристичен, особено при спортните модели. Използват се множество спици и сложни форми. През 90-те всичко беше доста по-семпло. Дори и джантите на спортните коли. Освен това бяха и с доста по-малко спици – три или четири, като често целта беше да са във форма, която да създава впечатление за движение дори и докато колата е спряна. Популярен беше и подходът с три спици, но доста по-широки, които създават по-затворен вид.

Друга тенденция, която изчезна за доста време, беше възможно най-малки предни решетки. Целта беше те да са почти „невидими“ и дискретни. Днес е точно обратното. Предниците на автомобилите са с все по-големи решетки, а често и по няколко наведнъж. Разбира се, електромобилите ги избягват, като използват възможността да се отличат визуално от традиционните коли. И все пак, гигантските решетки остават предпочитан дизайнерки елемент днес, но не и през 90-те.

През 90-те голям лукс беше колата да има вграден телефон. Това беше символ на статут и върхово ниво на оборудване. Ефективността на тези телефони е спорна, но пък атрактивността им беше на ниво. Някои производители дори предлагаха брандирани телефони и предлагаха и хендсфри функции. Днес телефонните системи за тези услуги са отдавна изключени, но не са и нужни, тъй като смартфоните отдавна замениха нуждата от вграден телефон в колата.

Още една тенденция, която отиде в историята, са CD чейнджърите. През 90-те компакт дисковете бяха смятани за върхова технология и логично всеки искаше такъв в автомобила си. А пък още по-специалните имаха и CD чейнджъри – устройства, които можеха да държат по няколко CD-та наведнъж и да увеличат разнообразието от музика по време на дълъг път. Разбира се, развитието на технологиите не пощади и тях. Постепенно те бяха заменени от MP3-ки, „флашки“ и смартфони, които са доста по-удобни източници на музика.

Други по-малки технологии и идеи също отидоха в историята. Например автоматично поставящите се предпазни колани, обикновените чистачки за фаровете, малките триъгълни прозорци, които се отварят и тънките и високи антени, които често се разгъваха на ръка или с моторче.

технологии ретро автомобили коли