Как се поддържат чистачките на автомобила

Предните чистачки са важна част от оборудването на автомобила. Те отговарят за осигуряване на добра видимост за водача при всякакви метеорологични условия.

Платена публикация
чистачки

iStock

П редните чистачки са част от така наречената система за активна безопасност на автомобила. Затова трябва да са винаги в отлично състояние. Важно е да знаете как да ги поддържате правилно и кога трябва да бъдат сменени.

Освен на предното стъкло, много от автомобилите имат чистачка и на задното стъкло, а някои и на фаровете.

Кога перата за чистачките са за смяна?

Преди съвсем да се износят, перата на чистачките проявяват някои признаци за това. Ето за какво трябва да внимавате:

При почистване на предното стъкло остават ивици, а не изтриват изцяло; чуват се скърцащи звуци при работа на чистачките; при оглед се виждат малки пукнатини в гумата.

При наличие на някои от тези признаци, когато перата на чистачките и предното стъкло са мокри, то това означава, че е време да смените перата на чистачките с нови.

На колко време се сменят?

За да поддържате добра ефективност на почистване и добра видимост, специалистите препоръчват смяна на перата на чистачките поне два пъти годишно. Това зависи от интензивността на използване и състоянието им. Когато са качествени и добре поддържани, те могат да работят и много повече от година.

Може да закупите качествени чистачки за кола от верига магазини за авточасти и автоаксесоари Avto.BIM.BG. Веригата предлага богат асортимент от пера, рамена, течност за чистачки и необходимите резервни части за поддържане на чистачките в изправност.

Всичко, което трябва да знаете е марката, модела и годината на производство на автомобила или VIN кодът му. Освен това е важно какво е захващането на перата и дължината им.

Може да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg.

Предлагат се много и различни видове пера за чистачки, (като чистачки за кола BOSCH, VALEO, CHAMPION и др.) затова трябва да сте наясно какво точно искате и при какви условия ще ги ползвате. Ако се затруднявате в избора, то най-добре се консултирайте със специалист.

Видове чистачки и какво да изберем?

Според конструкцията си съвременните автомобилни чистачки са с рамка и без рамка.

При моделите с рамка доброто притискане на перата към стъклото се осигурява от лостове, свързани с шарнирни съединения помежду си. За да не замръзват през зимата, при някои от тях, шарнирните съединения се изработват от пластмаса. Замръзването на съединенията през зимата е и основния недостатък на тази конструкция.

Чистачките без рамка са изработени от гумени тампони и пластини с притискащи пружини в краищата и средата или една пластина по цялата им дължина. Те прилепват добре към стъклото, което осигурява добро почистване и равномерно износване на перата.

Тази конструкция е по-подходяща през зимата, защото не замръзва при ниски температури. Най–качествени от този вид са чистачки, изработени от каучук с тефлоново покритие. Недостатък на този вид конструкция е бързото износване.

Произвеждат се и различни хибридни модели между двата вида, които са значително по-здрави и ефективни.

Как се почистват перата на чистачките?

За да почистите перата на чистачките е достатъчно да ги избършете по цялата им дължина с влажна кърпа, напоена в топла вода и сапун. Добре е да го направите няколко пъти до пълно почистване. Изтриването ще премахне мръсотията, полепнала по гумата.

След това е добре да минете по гумените части с кърпа, напоена с малко спирт, като по този начин ще премахнете остатъците от сапун.

Те се почистват и при ползването на автомивка. Можете да ги почиствате и при всяко зареждане с гориво.

Как се поддържат чистачките?

Поддържането на чистачките в добро състояние ще удължи живота им и ще предпази от увреждане предното стъкло. Така ще си гарантирате добра видимост при дъжд, сняг и винаги когато имате нужда от нея. Ето какво съветват специалистите:

Редовно почиствайте перата на чистачките и рамената. При продължителна работа в дъжд е добре те да се свалят, подсушат и приберат, за да изсъхне целият механизъм. За целта се снабдете с необходимите автоаксесоари и препарати за почистване и поддържане.

Не използвайте чистачките при кално предно стъкло. Ако върху предното стъкло попадне кал или голямо количество друго замърсяване, то трябва да се почисти на ръка. Използвайте вода да отмие мръсотията и да я премахне от стъклото. Така няма да надраскате предното стъкло и да повредите перата, а също и да размажете замърсяването и да намалите видимостта.

Често почиствайте предното стъкло. Това ще премахне остатъците от насекоми и други замърсявания, полепнали по него и ще облекчи работата на чистачките. Важно е през зимата първо да отстраните снега и леда от стъклото и тогава да пускате чистачките.

Липсата на достатъчно течност ще повреди перата на чистачките и ще надраска предното стъкло. Затова следете нивото на течността за чистачки в казанчето и не ги пускайте да работят на сухо. Добре е винаги да имате течност за чистачки в багажника за доливане.

Паркирайте колата на закрито. Това ще удължи живота на чистачките, защото забавя разграждането на гумата на перата от прекалено ниски или високи температури. При паркираните навън автомобили гумените уплътнения на перата съхнат бавно, стават крехки и накъсани, което ги прави по-малко ефективни.

Ако оставяте автомобила си навън, то можете да повдигнете чистачките от стъклото или да ги свалите и приберете. Така те няма да се нагряват допълнително от купето през лятото и ще се улесни почистването на стъклото през зимата. Добър вариант е и поставянето на покривало за кола. То ще запази автомобила чист и сух и ще го предпази от повреди при бури и градушки.

Важно е да използвате подходяща течност за чистачки през различните сезони. Използването на лятна течност през лятото ще спомогне за по-доброто почистване на предното стъкло и по-добра видимост. Тя е направена така, че да почиства ефективно остатъците от насекоми и полени по стъклата.Зимната течност за чистачки при ниски температури няма да замръзне и да повреди казанчето и тръбопроводите.

Поддържайте чистачките си изправни и сменяйте перата навреме, за да имате добра видимост и спокойствие при пътуване. А в магазините на Авто Бим БГ ще ви предложим качествени продукти на водещи производители, както и опитни консултанти, за да изберете най-доброто за вашия автомобил.

чистачки предни чистачки Авто Бим Avto Bim