Защо изчезват камерите от шведските пътища

Има подозрения, че поръчката за масовите кражби идва от Русия

,
Швеция магистрала

iStock

З а втори път тази година камерите от устройствата за измерване на скоростта по шведските пътища масово изчезват, откраднати са.

Каква е причината това да се случва?

Скандинавската страна започна да ги инсталира през 2006 г. и оттогава не е имало такива явления. До тази година. За първи път масово разбити машинки без камери бяха регистрирани през август. За втори - този месец, информира в. “Ню Йорк Таймс”, цитирайки и местни медии като “Афтонбладет” и SVT.se.

На първо време Швеция не е държава, в която масово да се краде и да не се спазва реда. Тъкмо обратното.

От август насам са разбити над 150 устройства с камери по пътищата. Всяка една струва 22 786 долара или 250 хиляди крони.

Още по-подозрително става предвид факта, че цел на крадците са само камерите, а не радарите и процесорите в “кутиите” за измерване на скоростта.

Което започна да храни спекулации, че зад аферата стои Русия, която има нужда от камери, за да ги използва в дронове например. Заради западните санкции страната не може да си ги набавя. По същия начин руската армия грабеше бяла и черна техника от Украйна, за да опитва да ползва полупроводниците за военна техника.

“Крадците най-вероятно са местни, но поръчката идва от другаде, коментира блогърът Ларс Вилдеранг пред “Ню Йорк Таймс”. - Не правиш нещо такова, ако няма на кого да го продадеш за специфични нужди.”

Експерти също потвърждават тезата, че камерите биха могли да се използват за дронове. Нещо, за което настоява Украйна, посочвайки, че продуктите на марки като Nikon и Canon са подходящи. Има и обратна теза - камерите не стават за дронове или други подобни устройства, тъй като могат да фокусират само на определено разстояние.

Не само заради това шведските власти не бързат да обвиняват Русия. Не и докато не стигнат до преки доказателства. Засега те казват, че се води разследване. Извършени са арести и се правят разпити.

Украйна Русия завод войната по пътищата кражба на интелектуална собственост камери Швеция