Заетостта в „зеления“ сектор изпревари тази в „черния“

defaultimg

netinfo

И зглежда, че името на Илон Мъск вече не може да бъде пропуснато, стане ли дума за зелена енергия, възобновяеми източници на енергия, електромобили… Ето го и тук, като този път не Tesla, а SolarCity – компания, дистрибутираща соларни панели – влиза в полезрението на проучване на International Renewable Energy Agency, цитирано от Bloomberg. Данните от това проучване сочат, че заетостта в сектора за добив на електроенергия от възобновяеми източници изпреварва заетостта в сектора за добив на естествени ресурси като нефт, газ и въглища.

През миналата година заетите в „зеления“ сектор в САЩ за пръв път са изпреварили заетите в „черния“, секторът за добив на нефт и природен газ.

От 2012 г. насам, броят на заетите в САЩ в сектора на соларната енергия е скочил с около 75% до 210 000, докато заетите в добива на нефт и газ е останал същият, докато заетите в добива на въглища е спаднал. Този резултат се дължи и на спада на нефта, цената на който се срина с 35% през 2015-а, трета поредна година на спад на цените.

Това е и световна тенденция. В света 8,1 млн. човека са заети в добива на чиста електроенергия (2015 г.), което е ръст от над 5% спрямо 2014 г. Около 1/3 от тях са свързани със соларната енергия, следва производството на био гориво и извличането на енергия от ветро-генератори. Китай добави 65 гигавата електроенергия от възобновяеми източници към електропреносната си мрежа през 2015.

Предвижданията са заетостта в сектора на зелената енергия да достигне 24 млн. през 2030 г. спрямо 8,1 млн. през 2015.

Вижте още:

Европейците разлюбиха дизела

Porsche загатна за Panamera II

Източник на статията: Vesti.bg

заетост любопитно автомобили зелена енергия