Високите цени на горивата, увеличават продажбите на електрички

Икономичността е в основата на взимането на решения

Мартин Дешев,
зареждане колонка гориво пистолет бензин

iStock

И ма много аргументи за и против електрическите автомобили и се правят множество анализи какво би накарало или отказало хората да си купят такава кола. Проучване на Deloitte, цитирано от InsideEVs, обаче показва, че за мнозинството решението се взима доста по-лесно.

То открива, че за 66% от американците основната причина да си купят електрическа кола са високите цени на горивата. Колкото повече растат цените и колкото по-дълго време се задържат на високи нива, толкова по-склонни са хората да си купят електричка. Общо 53% от анкетираните споделят, че и екологията е от значение за тях.

Проучването открива и пряка връзка между казаното от анкетираните и действията на хората. През миналата година цените на бензина в САЩ са паднали с 10%, като същевременно намерението на хората да си купят електричка се е понижило с 1%. А намерението да купят бензинова кола се е увеличило с 9%.

Анализаторите казват, че има пряка връзка между цените на горивата и това какви коли се купуват. Те очакват и занапред тази тенденция не само да се запази, но и да става все по-важен фактор за взимането на решение.

Проучването открива още, че американците не искат да плащат много за електрическа кола. Мнозинството иска да плати по-малко от 50 000 долара за следващия си автомобил. Затова индустрията трябва да ускори работата по по-евтините си електрически модели, за да може да отговори на търсенето и да премине към следващия етап от популяризирането на електричките.

коли автомобили електрически автомобил електромобили