Това е кар-жицу – най-странният спорт, за който никога не сте чували

Реално това и жиу-жицу, но вместо на тепих, битката е в кола

кар жицу

YouTube

К олко трябва да ти е развинтено въображението, за да разсъждаваш над следната тема: какво ще се случи, ако комбинирате бразилско жиу-жицу с Toyota Prius? Вероятно много, но ето че има един човек, който да отговори на този въпрос. Това е руският майстор на бойни изкуства Вик Михеев, който измисля новия спорт кар-жицу по време на пандемията, разказват на supercarblondie.com.

През 2020 г. ми хрумна идеята да правя състезателен граплинг в автомобили“, разказа Михее. „От октомври 2020 г. аз и моите приятели провеждаме малки турнири по кар-жицу, за да изучаваме аспектите на приложението на жиу-жицу в такова ограничено пространство.“

Мачът започва с двамата състезатели на предните две седалки, с поставени предпазни колани и ръце на колене – сякаш готови да тръгнат на приятно пътешествие.

След като реферът даде сигнал, екшънът започва. Първата задача е да се освободят максимално бързо от предпазния колан, като направят така, че опонентът им да не успее да се качи върху тях.

Точките се печелят по подобен на нормалното жиу-жицу начин – чрез спечелване на позиционна доминираща позиция. Победи могат да бъдат спечелени и чрез събмишън, предаване.

О, и почти всичко в колата може да се използва като оръжие, включително предпазния колан, което изглежда доста често срещан начин, по който конкурентите задушават опонентите си.

Въпреки – или може би заради – странния си характер, спортът спечели много фенове в Русия. Pro League Network – която провежда CarJitsu Championship – има повече от 13 милиона гледания за една седмица.

Следващата стъпка? Може ли UFC в банята...

любопитно автомобили жиу-жицу кар-жицу