Съдят VW за пожар и потънал кораб, причината: батерия на електромобил

Като причина за възникването на пожара се посочва батерията на електрическо Porsche, потъналите коли бяха близо 4000

BYD Explorer кораби

, Newspress/BYD

BYD Explorer №1 (снимката е илюстративна)

Volkswagen Group е изправена пред две съдебни дела в Германия заради твърдения, че батерията в електрическо Porsche е предизвикала пожара през 2022 г. на борда на голям транспортен кораб, който в крайна сметка потъна с хиляди коли на борда.

Едно от делата е заведено в съд в Щутгарт, където е базиран Porsche.

Делото е заведено от половин дузина ищци, включително Mitsui OSK Lines, операторът на кораба, и Allianz, един от застрахователите на кораба.

Напомняме за случката от март 2022 г. Тогава панамският кораб Falicity Ace, превозващ 3965 автомобила на няколко марки от Германия до САЩ, потънал край Азорските о-ви. На борда му имаше коли на Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley и Lamborghini на стойност, според застрахователи, 401 милиона долара.

Делото беше заведено преди година, но наскоро беше спряно поради преговори за медиация. И двата случая ще бъдат възобновени, ако не може да се постигне споразумение. Съдия от Брунсуик планира да проведе разговорите по-късно този месец, според говорител на съда.

Ищците твърдят, че пожарът е възникнал от литиево-йонната батерия на модел Porsche и твърдят, че VW не ги е информирал за опасността и необходимите предпазни мерки, необходими за транспортиране на такива превозни средства, според съда в Щутгарт.

Въпреки че делото беше заведено преди година, съдиите все още не са разгледали основателността на иска, тъй като страните се карат за размера на обезпечението, което трябва да бъде осчетоводено, преди да може да продължи.

Източник на статията: autonews.com

Volkswagen съд дело кораби