Шоуто The Grand Tour приключва - заради писания на Джеръми Кларксън за Меган Маркъл

Той се извини, но това се оказа недостатъчно. И става въпрос не само за автомобилното предаване, а и за Clarkson's Farm

,
The Grand Tour

Getty Images/Guliver

И зглежда, че Amazon Prime Video спира автомобилното предаване The Grand Tour на бившите водещи на Top Gear Джереми Кларксън, Джеймс Мей и Ричард Хамънд.

За това пишат Variety и британски медии. Причината е дългият език на Кларксън, който през декември - в типичния си стил, не пропусна да изкаже мнението си за Меган Маркъл в колонката си в таблоида “Сън”. Извини се публично (имаше остра реакция от принц Хари), но това явно се оказва недостатъчно.

Variety се позовава на източници, които твърдят, че Amazon Prime Video няма да работи повече с Кларксън след излъчване на вече заснети епизоди на The Grand Tour и Clarkson's Farm. Първото предаване се очаква приключи в края на 2024 г. след още четири специални епизода. Второто явно ще бъде преустановено със сезон 3, който също ще излезе през 2024 г.

Насрочена за понеделник пресконференция, която трябваше да популяризира сезон 2 на Clarkson's Farm беше отменена. Amazon Prime Video отказа коментар пред Variety, въпреки че Кларксън по-късно разкри, че “има напрежение”.

В седмичната си колонка от 16 декември 2022 г. в The Sun Кларксън написа следното за Маркъл:

Мразя я. Не както мразя Никола Стърджън или Роуз Уест. Мразя я на клетъчно ниво. Нощно време не мога да спя, скърцам със зъби и мечтая за деня, в който тя ще бъде накарана да дефилира гола по улиците на всеки град във Великобритания, докато тълпите скандират „Срам!“ и хвърлят буци екскременти по нея.”

Това предизвика реакция от принц Хари, който заяви, че написаното от Кларксън е "ужасяващо, нараняващо и жестоко към съпругата ми. Освен това насърчава други хора в Обединеното кралство и по света, особено мъже, да мислят, че е приемливо да третират жените по този начин."

Кларксън излезе с извинение в Инстаграм, в което написа:

Бях унизен, както и всички останали. Телефонът ми полудя. Много близки приятели бяха бесни. Дори собствената ми дъщеря влезе в Инстаграм, за да ме осъди.”

Кларксън също така разкри в социалните мрежи, че е изпратил извинение на принца и Меган Маркъл по имейл. Говорител на херцога и херцогинята на Съсекс излезе със следното изявление по въпроса:

На 25 декември 2022 г. г-н Кларксън писа единствено на принц Хари, херцогът на Съсекс. Съдържанието на кореспонденцията му беше отбелязано като частно и поверително.

Въпреки че днес беше публикувано ново извинение от г-н Кларксън, това, което остава да бъде разгледано, е неговият дългогодишен модел на писане на статии. Те разпространяват реторика на омраза, опасни теории на конспирацията и презрение към жени.

Освен ако всяко от другите му писания също не е написано „набързо“, както той заявява, е ясно, че това не е изолиран инцидент, а по-скоро поредица от статии, споделени в омраза.”

Това далеч не е първият инцидент, свързан с Джеръми Кларксън. През 2015 г. Би Би Си прекрати договорите на тримата емблематични водещи в Top Gear. Тогава Кларксън удари един от продуцентите на шоуто по време на снимки.

Джеръми Кларксън Amazon The Grand Tour