Клонираните атакуват, роботи чистят улиците на Москва

Кметът на руската столица се похвали с новината в личния си блог

Пламен Георгиев,
Pixel пиксел

Сергей Собянин

Р уската нация е високотехнологична. В това спор няма. Роботизацията в заводите на „АвтоВАЗ“ била на нивото на тези в японските автомобилни заводи, руснаците правят батерии за електробуси, които били най-добрите в света, а вчера стана ясно, че са направили и трансмисия, която не отстъпвала по нищо на западните аналози.

Сега в хибридната война се включи и кметът на Москва, който в личния си блог обяви, че „Пикселите“ атакуват. Това са автоматизирани почистващи машини, чийто тестове са започнали миналия април.

Тук ще отбележим, че докато Tesla прави хуманоиден робот, който един прекрасен ден ще замени човека на поточната линия за производство на автомобили, в Русия се правят „роботи“ за почистване на улиците. Но кой каквото може.

Сергей Собянин

През декември са направени нови тестове, като районът им на почистване е бил разширен с парка „Кузминки“. Сега, освен че остават постоянно да почистват парка, експериментът се разширява до 12 броя на роботите, а местата на почистване до пет.

От януари 2024 г. десет „Пиксела“ участват в редовното почистване на пешеходни пътеки в парковете парка „Кузминки“.

„Pixel“ е оборудван с различни сменяеми приставки, благодарение на които може да работи през цялата година и при почти всякакви метеорологични условия: чисти сняг през зимата, мете и мие пътя през лятото. Електрическата батерия е предназначена за 16 часа автономност. В същото време роботът е доста бърз: максималната скорост е 10 км/ч, а по време на работа – 5 км/ч.

Безопасното движение на хората се гарантира от мултисензорна система, която включва лидари, радари, множество сензори, машинно зрение от стерео камери за наблюдение. Когато срещне препятствие по пътя си, роботът го разпознава възможно най-бързо и след това действа по зададен алгоритъм. Например, „Пиксел“ ще спре пред човек и когато той се отдалечи, ще продължи да работи. Ако например на пътя на Pixel има паркирана кола, бебешка количка или тротинетка, той внимателно ще ги заобиколи.

Разработчикът планира да вкара машината в масово производство до втората половина на 2024 г., след което ще може да започне постепенното въвеждане на безпилотна система в градската икономика.

руски автомобили Pixel Пиксел