Като на кино: разказваме за един от най-големите обири на бижута в историята

Става въпрос за сцена, която сме гледали поне дузина пъти във филми: обир на брониран камион, но без жертви. Говори се за 9-цифрена сума

обир брониран камион

iStock

С помняте ли си началото на „Жега”? Бетоновоз удря брониран камион, а „лошите” обират ценните книжа на Роджър ван Зант. Проблемът е, че Уейнгро го сърбят ръцете. В резултат на това охраната на камиона е убита.

За щастие в следващата кино сцена, за която ще ви разкажем, няма убити. А говорим за кино сцена, защото сценарият е като филмов, но тя се е разиграла в тъмната част на денонощието на 11 юли. Разказваме я сега, защото излязоха повече подробности, според които това може да е един от най-големите обири в историята.

Бронираният камион на Brinks спира на паркинг за камиони на Междущатската магистрала 5, а двамата охранители оставят камиона за цели 27 минути. Достатъчни на екипа да разтовари скъпоценния товар.

Първоначалната версия на Brinks е, че общата стойност на откраднатите активи възлиза на под $10 млн., но Los Angeles Times твърди, че става въпрос за поне 10 пъти по толкова.

Цифрата идва от няколко източника, включително от сержант Майкъл Милски от бюрото за тежки престъпления към шерифството на окръг Лос Анджелис.

Според Милески, обирът е извършен с хирургическа прецизност, вероятно от няколко човека. Заключващата система на камиона е била много лесно заобиколена, а екипът направо е разтоварил пакетираните скъпоценности.

Най-интересни са данните на Арнолд Дюк, президент на International Gem and Jewelry Show, от където са идвали камъните.

Става въпрос за над $100 млн. в документирани загуби. Това е огромно престъпление. Една от най-големите кражби на бижута. Говорим за злато, диаманти, рубини, смарагди и много луксозни часовници,” разказва пред Los Angeles Times “Имаше 15 изложителя, всеки с $5 до $10 милиона в стока.”

Кражбите на товари в района на Лос Анджелис е сериозен източник на доходи за престъпниците. Това е така заради едни от най-големите пристанища в страната. През миналата година загубите от кражби от камиони се изчисляват на $57 млн., а Калифорния е щатът с най-много подобни кражби, като ръстът от 2020 г. се изчислява на 13%.

Ако границата от $100 млн. бъде премината, това ще направи този обир един от Топ 5 в историята. На ход е ФБР.

кражби на коли любопитно автомобили брониран камион обир