Канадци обещават наземен транспорт с над 1000 км/ч

След като приказките на Илон Мъск за Hyperloop заглъхнаха, канадци подеха темата, но със собствена интерпретация. На думи звучи впечатляващо

FluxJet TransPod

TransPod

М ина доста време от последната новина около Hyperloop, след като миналата година няколко нови играча изложиха големите си планове за новия вид наземен транспорт. Към тях сега се присъединява и канадски стартъп, чийто планове дори не са големи, може да ги наречем грандиозни. Поне на думи.

FluxJet е името на нов хибрид между влак и самолет, който може да превозва до 54 пътника със скорост над 1000 км/ч! Това значи наземен транспорт със по-висока скорост от тази на пътнически самолет. Тази кръстоска се разработва от базираната в Торонто компания TransPod, която работи с различни институции и международни партньори.

Компанията планира да построи иновативна транспортна система, наречена TransPod Line, която ще свързва Калгари и Едмънтън в Албърта, Канада.

Твърденията на компанията са, че тяхната система е различна от всяка друга вакуумна система в тръба, тъй като се базира на „интелигентна инфраструктура”, която намалява съществено разходи за експлоатация и поддръжка.

Резултатът е, че пътниците ще плащат 44% по-малко спрямо цената на самолетен полет между двата града, като в същото време вакуумната тръба ще допринася с над 600 000 тона СО2 емисии по-малко. И, естествено, маршрутът ще се изминава по-бързо.

Наскоро TransPod представи 1,1-тонна версия на FluxJet, с която демонстрираха процедурите по потегляне и спиране. Тази демонстрация бе резултат на няколко годишен развоен процес. През следващият процес компанията ще се фокусира върху високоскоростни тестове и получаване на сертификат за новия вид транспорт. Ако всичко върви по план, строежът на първата линия ще започне през 2027 г.

Развитието на FluxJet разчита на скорошна инвестиция в размер на $550 млн. Очакваната цена на проекта TransPod Line възлиза на $18 млрд.

FluxJet TransPod Hyperloop вакуумна тръба любопитно автомобили трасспорт