Как една звезда от киното или музиката влияе върху цената на автомобила

Hagerty Power List проучва влиянието, което звездите, притежавали даден автомобил, оставят върху продажната му цена.

BMW Tupac

, Newspress

"Баварецът", в който е убит Tupac

П азарът на класически и колекционерски автомобили разцъфтява, а Hagerty си прави труда да проучи въпроса с пазарната стойност на автомобилите, притежавани от кино звезди, състезатели, политици, дори религиозни лидери.

Може ли фактът, че даден автомобил е бил притежание на рап звезда (убита в него), да добави хиляди проценти към стойността му? Дали някой от автомобилите, в които се е возила Принцеса Даяна, е по-скъп от автомобила на Елизабет II? Дали един автомобил ще е по-скъп, ако бъде купен от кино звезда? Ще платите ли колосална сума за кола, притежавана някога от Папата?

Претърсвайки базата данни на Hagerty за автомобили, притежавани от звезди, които са продадени след това, екипът прави списък от над 260 коли. В него влизат автомобили, притежавани от Адолф Хитлер до Крис Дженър, автомобили, участвали в кино ленти като Herbie до Le Mans.

Целта на това усилие е да се установи с колко се увеличава цената на даден известен автомобил. Експертите на Hagerty сравняват продажната цена (или очакваната продажба цена) с цената на стандартния модел за времето си. Екипът прави редица уточнения, тъй като няма как да се разбере каква е цената на уникат, направен за Папа Йон Павел II, нито може да се разбере каква е цената на един състезателен автомобил.

Hagerty Power List съдържа шест категории: кино, кино звезди, музиканти, състезатели, кралски особи и знаменитости.

 Bullitt

Hagerty

Bullitt

Кино – Bullitt

Mustang-ът на Стив Макуин е безапелацинен лидер в тази категория. На търг на Mecum през 2020 г. бе продаден един от двата зелени фастбека от 1968 г. за 2 863 267 британски лири, което е 15 952% над цената на стандартен автомобил от края на 60-те години.

Newspress

Кино звезди – Пол Нюман

На върха за единична продажба застава Chevrolet Corvette 2002, продаден през 2012 г. за $275 000. Стандартната цена Hagerty изчислява на $38 000 (624% ръст).

Newspress

Музиканти - The Notorious B.I.G.

Кристофър Уолъс, известен като Biggie Smalls или The Notorious B.I.G., е в Лос Анджелис за промоцията на втория си албум Life After Death, когато е убит в автомобила си. В ранните часове на 9 март 1997 г. Biggie и антуражът му спират на червен светофар на Wilshire Boulevard и South Fairfax Avenue, когато Chevrolet Impala спира до тях и водачът му застрелва рап звездата.

Двадесет години по-късно неговия GMC Suburban 1997 е продаден за $1,5 млн., увеличение от 18 650% спрямо подобен Suburban.

Hagerty

Кралски особи – Принцеса Даяна

Принцесата на народа е лидер в тази част на класацията. Базирайки се на четири продажби на стойност почти 240 000 британски лири, Принцесата на Уелс добавя средно 813% към цената на продадените автомобили. Два от тях са Rolls-Royce. През 2021 г. нейния Ford Escort Ghia 1981 бе продаден на търг на Reeman Dansie за 47 000 лири, ръст от 527% спрямо цената на стандартната кола, докато Audi Cabriolet 1994 бе продадено през 2016 г. за 54 000 (2473% повече от еквивалентно Audi).

Newspress

Пилоти – Карол Шелби

На полпозишън застава човек, печелил „24 часа на Льо Ман”, поставил скоростен рекорд на Солените езера в Юта и спечелил три национални титли в САЩ. Неговият Shelby Cobra 427 (1965) го поставя на първо място. Моделът е продаден на търг на Mecum през 2021 г. за $5,94 млн., поставяйки нов рекорд.

Newspress

Знаменитости – космонавтите от „Аполо”

В този Lincoln Continental първо се е возил Папа Павел VI и космонавтите от четири мисии на „Аполо”. Той е продаден с ръст от 1882% спрямо оригиналната му цена. Автомобил от 1964 е направен по поръчка на Ватикана. Моделът е открит и има специален пиедестал за папата След това същият модел вози космонавтите от мисии 8, 11, 13 и 15 на „Аполо”, което значи, че няколко от пътниците са стъпвали на Луната. През 2011 г. е продаден на търг на Bonham’s Quail Lodge за малко над 132 британски лири.

любопитно автомобили звезди коли на известни личности известни личности класики търгове аукцион Hagerty