Италианци показаха „летяща” суперяхта с 15 000 к.с. мощност

Тази потресаваща цифра се генерира от 3 двигателя, отделящи вода при работата си, т.е. захранвани от водород

Пламен Георгиев,
Lazzarini Plectrum

, Lazzarini Design Studio

Lazzarini Plectrum

И талианското студио Lazzarini представи проект на яхта с подводни крила, която може да „лети” над водата.

Дългата 74 метра яхта Plectrum е с дизайн, вдъхновен от катера USS Plainview от 1965 г. и съвременната еднокорпусна яхта Luna Rossa от регатата America's Cup.

„Крилата” на яхтата я издигат над водата и се създава впечатлението че лети. Plectrum е изработена изцяло от карбонови влакна. Резултатът от това е, че, освен голямата здравина на корпуса, е супер лека. Това й позволява да се движи с невероятните за плавателен съд 75 възела (почти 140 км/ч) максимална скорост.

Lazzarini Design Studio

Друг любопитен факт е, че Plectrum, в зависимост от нуждите, променя широчината си от 15 метра (когато е закотвена) на 20 метра, когато плава с висока скорост.

За високата скорост (освен ниското тегло и реенето над водата) спомагат три мотора на водород, всеки с мощност 5000 к.с. Повече по темата не се казва.

Яхтата е на четири палуби. Основната приютява шест каюти, както и една специална – на собственика. Отстрани на корпуса има отделение за моторна лодка, на кърмата има гараж за автомобили, а на носа е разположен „хангар” за вертолет с асансьор, който скрива летящото превозно средство в корпуса.

Lazzarini Design Studio

Суперяхтата Plectrum е концептуална към този момент, но Lazzarini Design казва на милионерите, че може да я построи при поръчка и готовност да се платят 80 милиона евро.

Това е над три пъти по-висока цена от тази на катамарана Royal Falcon One, дизайнът на който през 2019 г. бе сътворен от Studio F. A. Porsche. Дължината му е 41 метра, максималната скорост 70 км/ч, а в икономичен режим може да измине до 4150 км. Преди година Denison Yachting обяви катамарана за продажба на цена от 26,5 млн. долара.

яхта яхти Lazzarini Lazzarini Plectrum любопитно електромобили