Hyundai излита в небето с този пътнически дрон

Крайната цел е това въздушно возило да превозва пътници преди края на десетилетието

Supernal eVOLT дрон

Hyundai

Supernal, компания под чадъра на Hyundai Motor Group, представи концепция на пътнически eVTOL по време на Farnborough International Airshow. Това е основата, върху която корейският гигант възнамерява да развие пазара на Advanced Air Mobility (AAM).

Supernal е работила съвместно с Групата по създаване на кабината, докато успоредно с това тече процес на сертифициране на eVTOL превозното средство за търговска употреба в САЩ, започнала през 2018 г., а малко по-късно в ЕС и Великобритания.

Hyundai

Концепцията за кабината е 5-местна, като дизайнът се ръководи от философията на биомимикрията – в този случай на пеперудата – и безопасността, както и от отговорността към екологията.

Друг основен стълб е максималното намаляване на теглото, като за целта е използван кован карбон. Ергономично оформените седалки обгръщат пътниците. Подвижните конзоли на седалките имитират автомобилните централни конзоли, предлагащи зарядни входове и отделения за съхранение на вещи. Специално място е отделено на осветлението, като дизайнерите са се опитали да постигнат ефекта на „светлинна терапия”.

Голяма част от материалите в кабината са рециклирани, докато рамката на седалката е изработена от остатъчен суров материал от производствения процес на самолетния корпус.

Задвижването ще е дело на Rolls-Royce, като двете компании планират да извършат тестови полет на електрическото въздушно превозно средство с горивно клетки през 2025 г.

Крайната цел е първите пътници да бъдат превозени през 2028 г.

Hyundai дрон летящи коли летящи автомобили Supernal eVOLT