Емблематичните цилиндри на BMW празнуват 50-годишен юбилей

Проектираната от Карл Шванцер сграда на централата на BMW Group е старата колкото BMW GmbH

централата на BMW цилиндрите

, BMW

BMW Welt на близък план, "цилиндрите" и музеят под тях - The Cup

Т ази година преминава изцяло под знака на половинвековния юбилей на BMW GmbH, но на 50 години става и друга баварска легенда – 4-те цилиндъра срещу Олимпийския стадион в Мюнхен, който преди 50 години приема Олимпиадата.

Само за 26 месеца, в периода между 1970 и 1972 г., в Мюнхен е изградена икона с непреходна елегантност. 3,5 млн. работни часа на строителната площадка, 500 строителни работници, както и 200 архитекти, инженери и чертожници. За първи път в Европа над 3000 фасадни елемента, произведени по японския метод за леене на алуминий. Нито стотинка над първоначално договорената цена – и готова навреме за летните олимпийски игри през 1972 г. Служители от 12 нации построяват емблемата на BMW, а днес в нея и около нея рамо до рамо работят служители от 104 националности.

До ден-днешен високата сграда на централата на BMW остава една от най-иновативните инженерни конструкции на следвоенния период - защото четирите цилиндъра са окачени от покрива на кръстообразна стоманена конструкция. Така сградата не пораства както обикновено отдолу нагоре - горните етажи са подготвени първо на земята, а след това са придвижени с хидравлична техника нагоре върху масивната „висока шахта“, изработена от стоманобетон и завършена на няколко сегмента.

BMW

През август 1972 г. сградата на Петуелринг срещу проектираното от Behnisch & Partner с участието на Фрай Ото олимпийско селище е завършена и се превръща в корпоративна централа на BMW Group. Още оттогава създаденият от австрийския архитект проф. Карл Шванцер „висящ небостъргач” придобива статус на икона за BMW и Мюнхен.

През 1968 г. BMW AG стартира архитектурен конкурс за проектиране на нова административна сграда на компанията. За да впечатли борда на директорите, надзорния съвет на BMW и големите акционери на BMW, Шванцер прави модел от глина на един етаж в мащаб 1:1 и го разполага във филмово студио на Bavaria Film GmbH. Този ход се оказва успешен – през декември същата година ръководството на BMW възлага на Шванцер поръчката за изграждане на новата корпоративна централа.

Централата на BMW Group и познатият като „Тhe Cup” музей на BMW са две от най-емблематичните сгради в Мюнхен. А срещу тях е BMW Welt, трета икона.

Мюнхен цилиндрите юбилей Porsche централа на BMW BMW