BBC удари ръчната спирачка на Top Gear за „обозримо бъдеще”

Ако въобще се завърне в ефир, едва ли водещи ще са Крис Харис, Пади Макгинес и Фреди Флинтоф

Пламен Георгиев,
Top Gear

CarMarket.bg/TopGear

О т ВВС казват, че спират телевизионното шоу Top Gear „за обозримо бъдеще”. Това реално значи, че шоуто, придобило световна популярност благодарение на Джеза, Хамънд и Мей, вероятно отива в историята. Това се случва, след като телевизионната мрежа постигна споразумение с Фреди Флинтоф след тежката му катастрофа миналата година.

От съобщението става ясно, че се спира само оригиналът, британското телевизионно шоу, докато международните формати, списанията и другите едноименни начинания остават незасегнати.

Макар определението, че „дават почивка на шоуто” да значи, че то може да се завърне, това изглежда малко вероятно да се случи. Поне не и във формата с водещи Крис Харис, Пади Макгинес и Флинтоф.

Катастрофата на Флинтоф стана на пистата на Top Gear в Дънсфолд през декември 2022 г. BBC постигна споразумение с нето, за което се твърди, че е на стойност 9 млн. британски лири. Мрежата лансира външно разследване, за да установи какви са стандартите за безопасност в шоуто. То е приключило този март, но резултатите от него остават само за ВВС.

Top Gear, чието първо излъчване е през 1977 г., е имало много водещи, но истинската си популярност започва да набира, след като през 2002 г. идват Джеръми Кларксън и Ричард Хамънд. През май 2003 г. към тях се присъединява и Джеймс Мей. Историята след това е добре позната, както и лутането след тяхното напускане, по-скоро след като Джеза бе „напуснат”, а с него си тръгнаха и другите двама, както и продуцентът Анди Уилман, мозъкът зад цялата операция.

Top Gear