8-годишен хлапак дрифти BMW E36 като професионалист

Крушата не пада по-далеч от дървото, момчето е син на професионален полски рали пилот

дрифт дете

CarMarket.bg/Instagram

П рез изминалата седмица в София се проведе Car Park Drift шоу пред НДК, на което 99% от колите бяха с емблема BMW. Една от любимите коли на феновете на марката у нас е и дрифт машината на 8-годишния Александър Пеликански, който след някоя и друга година вероятно ще засрами доста по-възрастни от него, когато застане на старт. А това е повече от сигурно, че ще стане.

Примерът с Александър е потвърждение на максимата, че обучението на детето трябва да започне от рано. Но едно е да научиш едно дете да кара ски, друго е да го пуснеш на 4 колела след прохождане.

Дрифтът е любимо на милиони, но завъртането на колата е едно, контролираното дрифтене в завои е съвсем друг, определено не е никак лесна задача, видяха го и хилядите през уикенда пред НДК.

Но малчуганът от сега показва завидни умения със своето BMW E36. То е специално пригодено за него. Той седи в детско „корито”, кормилната колона е удължена, за да стига волана.

Кадрите показват, че Александър има сериозни познания. Той натиска педала на спирачките с левия крак, за да прехвърли тегло към предната ос. В подходящия момент отпуска газта, за да намали ъгъла на дрифта и подава газ, за да го увеличи.

Но Александър има и правилният учител в лицето на баща си Мариус Пеликански. Той печели полският шампионат Peugeot Cup през 2003 г., затова не е учудващо от къде идва любовта на наследника към дрифта и автомобилите.

дрифт дете малчуган любопитно автомобили