В Лондон вече се движат 5000 електрически таксита

През 2018 г. легендарните черни таксита бяха заменени от електрически, също изпълнени в емблематичния цвят. За 4 години броят им вече е 5000.

LEVC TX такси

Newspress / LEVC

К омпанията LEVC (London Electric Vehicle Company) обяви, че е продала петхилядното електрическо такси TX на Лондон. Първото черно такси от ново поколение потегли по улиците на британската столица през 2018 г., като до момента такситата ТХ са навъртели 307 млн. мили в Лондон (1 333 обиколки на Земята), като благодарение на електрическото си задвижване са спестили 109 000 тона емисии СО2.

Купето на таксито TX е алуминиево. Технологията eCity за удължаване на пробега (1,5-литров бензинов двигател) позволява на ТХ да изминава до 64 мили (103 км) само на ток. Общият възможен пробег е 512 км, като нивата на емисиите NOx се съкращават с 99,5%.

LEVC (London EV Company) е подразделение на Geely. Проектът бе стартиран, след като бяха събрани нужните $400 млн., с които китайската компания започна развитие и производство в завода си в Ковънтри. Първоначалните планове предвиждаха до 2021 г. по улиците на града да оперират 9000 таксита, но това не стана, за което основна вина има пандемията.

Модерният ТХ е реплика на оригинала FX4 от 1958 г. Той е оборудван със стъклен покрив, Wi-Fi хотспот и може да превозва до шестима пътника – с един повече от предишната версия. На борда можа да се казва и инвалидна количка, единственото такси в света, което позволява това.

От компанията твърдят, че електрическото такси носи повече пари на шофьорите му, тъй като седмично им спестява над 110 британски лири за гориво. Таксито ТХ е спестило 61 млн. литра гориво за периода., спестявайки на водачите общо 91 млн. лири.

LEVC таксита лондонско такси любопитно автомобили