Stellantis налива 130 милиона евро в Opel в Германия

Инвестицията е за производството на електрическия Grandland в Айзенах

Opel Grandland GSe

Opel

Opel Grandland GSe

Stellantis ще инвестира 130 милиона евро в производството на следващото поколение Opel Grandland в своя завод в Айзенах, Германия, като процесът ще започне през втората половина на 2024 г., съобщи концернът.

Компактният кросоувър ще бъде електрически и ще бъде първият модел на Opel на предстоящата платформа STLA Medium, ориентирана към BEV с пробег до 700 км. Grandland ще е събрат на Peugeot е-3008, който се очаква да излезе на пазара до края на 2023 г.

Решението електрическият Grandland да се сглобява в Айзенах „е още една важна стъпка за Opel по пътя към декларираната цел да бъде марка с нулеви емисии в Европа през 2028 г.“. Това заяви изпълнителният директор на Opel Флориан Хютл.

Лансиран през 2017 г. като Grandland X, сегашният Grandland е разработен съвместно от General Motors и PSA Group върху платформата EMP2. Предлага се с plug-in хибридно задвижване, както и с бензинови и дизелови двигатели.

Производството му започна в Сошо (Франция), но беше преместено в Германия през 2019 г. През 2021 г. беше преработен и обозначението „X“ беше премахнато.

Opel не разкри никакви подробности за предстоящия Grandland. Настоящият модел се предлага с предно и двойно предаване (само “плъгина”).

3008 и Grandland, които се конкурират в популярния компактен SUV сегмент, са ключови модели за съответните марки.

Самият френски президент Еманюел Макрон обяви, че 3008 ще бъде разпределен в Сошо през 2020 г., с инвестиция от 200 милиона от PSA Group (преди сливането с Fiat Chrysler за създаването на Stellantis) в завода.

Opel Grandland GSe Германия Stellantis Opel