Skoda Vision GT e наследник на лeгендата 1100 OHC

Това е концепция за електрически спортен болид

,
Skoda Vision GT

Skoda

Skoda Vision GT

В края на 40-те и 50-те години Skoda шашкаше света с бегачки като Sport и 1100 ОНС. Или поне онази част от света, която можеше тогава да научи за тях.

Реално 1100 ОНС (излезе през 1957 г.) остана само концепция с пет произведени екземпляра - като купе и кабриолет.

Сега Skoda Design прави нещо като завръщане в бъдещето с Vision GT, който е електрически състезателен автомобил. И е част от изложението Дизайн и трансформация“, което подкрепя чешкото председателство на ЕС.

Ако съдим по скицата, това председателство получава доста добра тяга, а Skoda просто напомня, че винаги е имала прекрасни идеи, че сегашното смело и все по-авангардно настояще стъпва на богати традиции.

Vision GT е свързан със серията „Icons Get a Makeover“, която включва емблематични модели от историята на компанията, като 130 RS, Fеlicia и Rapid Monte Carlo.

Skoda

Точно като 1100 OHC, Vision GT е червен състезателен автомобил с отворен покрив. Той обаче е едноместен, като пилотът седи в центъра на автомобила. Над футуристичния карбонов волан с неправилна форма, има лента на екрана, която служи и като предно стъкло. Важната информация се проектира директно върху козирката на каската на човека зад волана, подобно на “хед-ъп” дисплей.

Екстериорът се характеризира с ясни линии и остри ръбове, като прилича на настоящите състезателни автомобили от Формула Е. Това е особено очевидно в ефектното задно крило от две части.

Сияещ в ярко червено между двата горни профила на калника, личи надпис Skoda като холограма.

Изложбата „Дизайн и трансформация“ в Музея на дизайна в Брюксел е отворена до 8 януари 2023 г., като някои експонати също са изложени в Prague House в Брюксел до 2 октомври 2022 г.

Skoda

Skoda Vision GT Skoda