Skoda ще изкара три електрически кроусоувъра до 2026 г.

Подобни като размери на Fabia, Karoq и Kodiaq, те ще носят новия дизайнерски език на марката, като към тях ще се присъединят и няколко конвенционални модела

Пламен Георгиев,
Skoda Vision 7S Concept

, Skoda

Skoda Vision 7S Concept

П реди дни Skoda представи Vision 7S Concept, с който чешката марка представи новата си идентичност. Но по-важното е, че обяви и бъдещите си планове. Те предвиждат лансирането на три електромобила до 2026 г., както и две нови поколения на съществуващи конвенционални модели, както и поне един фейслифт до 2024 г.

Първият от тях ще е 7-местен SUV, предвестник на който е именно Vision 7S Concept. Серийният модел се очаква да пренесе параметрите на концепцията в реалността, с други думи пробег от 600 км от батерия с капацитет 89 kWh. Очаква се и да изглежда много близко до визията на Vision 7S.

Големият SUV ще бъде последван от по-малък кросоувър с размерите на Karoq, както и такъв с размерите на Fabia. За момента Skoda пази подробности за средния SUV, но Клаус Зелмер, Изпълнителен директор на Skoda разкрива пред Autocar, че базовият електромобил ще наседи Fabia и ще остане в същия ценови диапазон. Зелмер казва, че най-голямото предизвикателство е разходът за батериите, затова трябва да останем „търпеливи”. Очакванията се, че този модел трябва да се появи през 2025 г. редом с братовчедите си от VW и Cupra.

 Skoda Vision 7S Concept

Skoda

Skoda Vision 7S Concept

Както съобщава Automotive News, Skoda ще инвестира допълнително $5,6 млрд. за ускоряване на прехода си към електрическа мобилност, плюс $700 млн. за дигитализация. Тези пари ще бъдат похарчени през следващите пет години. Чехите се надяват да постигнат 70% дял на електромобилите от общите продажби до 2030 г.

На фронта на конвенционалното задвижване чакаме новите поколения на Superb и Kodiaq, които трябва да се появят през втората половина на 2023 г. Флагманът ще бъде построен на модифицирана версия на платформата MQB, която ще се споделя със следващото поколение на VW Passat.

През 2024 г. трябва да се появи е фейслифт на Skoda Octavia. Вероятно моделът ще се ограничи с леки козметични промени и някои технологични нововъведения.

Повече от Skoda не бе съобщено, но папараци вече снимаха маскирани Scala Kamiq, така че очакваме и техните фейслифти, вероятно преди този на Octavia.

Skoda Vision 7S Concept електромобили Skoda