Ford: девет нови електромобила до 2024 г. в Европа (видео)

Ще има нов спортен кросоувър и представител в средния клас. Прави се инвестиция за милиарди в Кьолн

Ford Mustang Mach E

Ford

Ford Mustang Mach-E

Ford Европа обяви планове за лансирането на четири електрически леки коли и пет товарни вана до 2024 г..

Както е известно, наскоро компанията обяви, че отделя EV бизнеса си под името Ford Model e, като той и счетоводно ще е напълно независим от останалия. В случая ще работи в екип с Ford Pro, дивизията, занимаваща сe с лекотоварната гама.

Какво виждаме на това изображение? Тази ударна деветка започва с Puma, а нататък следват спортен кросоувър; друг, но вече в средния клас; Mustang Mach-E; Transit Courier, Custom и E-Transit; Tourneo Courier и Custom.

Ford

Спортният кросоувър и този в средния клас звучат интересно.

С помощта на всички тях Ford иска да продаде около 600 хиляди електромобила през 2026 г. в Европа и 2 милиона в целия свят. С което да увеличи приходите с 10 процента преди данъците (6% на Стария континент още догодина).

Припомняме още нещо - от 2035 г. Ford планира да произвежда само коли с нулеви вредни емисии. Към Mustang Mach-E и Mach-E GT по-късно тази година ще се присъедини електрическият Transit.

Кросоувърът от средния клас ще се прави в Кьолн, а EV Puma - в Крайова, Румъния, от 2024 г. Спортният кросоувър ще бъде показан още тази година, а от следващата ще е в продажба. Той ще може да изминава около 500 км с една зареждане.

А както се вижда, семейството на Transit включва пет автомобила.

Като стана въпрос за завода в Кьолн, Ford прави инвестиция от 1 милиард долара там. И планира да похарчи още $2 млрд., за въпросните модели. Само от този германски град трябва да излязат 1,2 млн. автомобила в следващите 6 г.

Тук не трябва да пропускаме, че в помощ на Ford е подписаното споразумение с Volkswagen, който ще помогне с платформата MEB, от която ще произлязат електромобилите. Разбира се, “синият овал” ще има своя почерк и характер на моделите си.

Ford

Puma Transit Elevated Bus електромобилите инвестиции Кьолн Ford GT Holman Moody Heritage Edition