Българска компания търси инвеститори за мрежа от зарядни станции

В Община Пловдив от регистрирани малко над 300 000 превозни средства, едва 2500 са електромобили

Зареждане електромобил Швеция EV

iStock

Б ългарската стартъп компания „Булчардж“ ООД, която изгражда интелигентна мрежа от зарядни станции за електромобири, търси инвеститори с частни и обществени паркоместа, съобщи БТА.

Идеята на фирмата е бизнеси, общинска администрация, граждани, които имат площи за паркиране, да инвестират в закупуване на зарядни станции и да ги отдават под наем.

Тя бе представена от Ханс Хоуф, изпълнителен директор на “Булчардж" при среща на общността за електромобилност в "Гранд хотел Пловдив". Събитието бе на тема "Зелените модели на електрическата мобилност и ползите за общността от тяхното въвеждане в Пловдив".

Според данните, изнесени от Ханс Хоуф, в България в момента има 5000-6000 изцяло електрически коли и между 500-600 зарядни станции. По думите му прогнозите са след пет години автомобилите на ток да се увеличат до 150 000. Стойност, която е огласявана и преди - от представители на правителството в оставка, пък и на предишни. В настоящия момент не изглежда много реалистична.

Според Хоуф броят на домашните и обществените зарядни станции също ще се увеличи.

Ако имате паркомясто в офиса или вкъщи, то може да се използва и за зареждане на автомобилите, каза бизнесменът. По думите му при договор с "Булчардж" ООД за закупуване на станция и използване на софтуерната й платформа с приложения за контрол и управление на операциите на зарядните станции, инвеститорът може да печели от паркомястото си, когато не го ползва.

Инвестицията за "умна" зарядна станция за един автомобил е 1500 евро. Когато човек с електромобил зарежда на вашата станция, той ще плаща между 70 стотинки и 1 лев за киловат час, обясни Хоуф. По думите му в тази цена, която е 10 пъти по-евтина от станциите за бързо зареждане, се включва изразходеното електричество, наема на паркомястото, част от инвестицията за станцията и такса за използването на софтуера.

Той ще събира данните за зареждането и съвместно с електроразпределителните дружества и ще разработва интелигентни решения, за да няма проблеми с битовото електричество в населените места, обясни Хоуф.

Успоредно със софтуера компанията е разработила и приложение, чрез което шофьорите ще могат да виждат и резервират свободните паркоместа.

В Община Пловдив има регистрирани малко над 300 000 превозни средства и едва 2500 от тях - или под 1 процент, са електрически или хибридни, каза по време на срещата заместник-кметът Тодор Чонов.

Общината не би могла да се справи сама да отговори на необходимата инфраструктура и приветства тази идея, отбеляза Чонов. Според него тези усилия трябва да бъдат подкрепени и от частния бизнес.

Булчардж Пловдив зарядни станции зареждане