Предложение: караш пиян или дрогиран, отнема ти се колата

Тази идея не е нова, вече е предлагана, но Владимир Тодоров, учредител и председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, е скептичен, че ще се приеме

пиян шофьор алкохол

iStock

З а да имаме активна борба срещу шофьорите, които управляват автомобили под въздействие на наркотици и алкохол, трябва да се даде законова възможност за конфискуване на автомобила, или да им бъде временно отнет.

Това коментира в интервю за БТА Владимир Тодоров, учредител и председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Той добави, че от няколко години неговата организация отправя такова предложение към народните представители, но няма резултат.

Въпрос на политическа воля е да се приеме такова законодателство“, добави Тодоров, но посочи, че е скептичен, че това ще се случи.

Българската асоциация на пострадали при катастрофи днес проведе ден на отворени врати, съвместно с фондация „Отворена длан“, в който експерти дават безплатна правна консултация на пострадали при катастрофи или техни близки.

CarMarket.bg припимня, че вече от седмици тече специализирана акция на МВР, насочена най-вече към шофьори, употребили алкохол и (или) дрога и седнали зад волана. Резултатите са плашещи, като почти всеки ден се обявяват фрапантни случаи за промили, разиграват се и екшъни, като вчерашния в Пловдив.

Тодоров разказа, че гражданите са отправили своите запитвания лично, по телефон и електронна поща, като най-често интересът е към това какво се случва след пътен инцидент, какви са процедурите, въпроси около застраховката и други.

Българинът не е наясно с правата си като потребител, пациент, застраховано лице и никъде не се учи какво се случва след един пътен инцидент“, добави той.

Експертът обясни, че след катастрофа възникват най-вече въпроси относно медицинското обслужване - какво покрива спешната помощ, здравната каса. Появяват се обаче и въпроси, свързани с Пътна полиция, като това кога се издава констативен протокол, в какви срокове и какъв е неговият смисъл, както и въпроси за застраховките - какво покриват те, за кого се отнасят и какви са сроковете за предявяване на претенции.

Владимир Тодоров посочи, че цялата тази информация, за това какво се случва след катастрофа, е систематизирана и събрана в няколко брошури от асоциацията. Като добави, че има и безплатен телефон 0700 17 112, на който всеки може да се обади и да потърси съдействие.

В отговор на въпрос какви могат да са успешните ходове на институциите за намаляване на пътния травматизъм, Тодоров даде пример с Норвегия, където в петък и събота всички медии започват да пускат клипове, в които гражданите се призовават да се приберат с такси или по други начин, но не и да шофират, след като са се забавлявали. Според него може да се засили контролът пред заведенията у нас в петък и събота.

Тодоров отбеляза още, че има пропуск в санкционната политика, като даде пример с Георги Семерджиев, причинил смъртта на две млади жени.

Каквото е трябвало да свърши „Пътна полиция“, го е направила. Взета му е книжката, наложени са му глоби за 8000 лева, отнети са му 85 точки, свалени са му регистрационните номера - административно всичко е свършено“, каза той.

Отбеляза обаче, че има един законодателен пропуск, който от асоциацията предлагат на народните представители да бъде разрешен вече шест години - да се конфискува или да бъде временно отнет автомобилът на водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или наркотици.

Няма 100% гаранция, но българинът, като психология, много държи на автомобила си и тази мярка ще бъде много силна“, добави Тодоров.

предложение Владимир Тодоров Българската асоциация на пострадали при катастрофи наркотици пиян зад волана конфискувано имущество