Може и да не видим нов бензинов Hyundai N модел

Електрификацията напредва с голямо темпо

Мартин Дешев,
Hyundai Ioniq 5 N

, Hyundai

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai N дивизията е отговорна за разработката на по-спортните и „горещи“ модели на компанията. Тя вече има няколко доста популярни модела, включително i30 N и i20 N, които имат добра репутация.

Затова доста от феновете очакват с нетърпение новите предложения. Според техническия съветник и бивш ръководител на N дивизията на Hyundai Албърт Биерман обаче, такъв модел може и да няма. В интервю за британското издание evo, Биерман казва, че „няма големи надежди“ за нов бензинов N модел, който може да достигне до местния пазар.

Това не е изненада, тъй като доста и от другите производители вече се отказват от своите „горещи хечбеци“ и други подобни модели. Основната причина е очакваната – все по-строгите регулации, в комбинация с навлизането на все повече изцяло електрически модели.

Биерман казва, че Huyndai действително планира нови N модели, но те ще са изцяло електрически. Компанията иска те да използват 800V архитектура и да са насочени към удоволствия на писта. Това означава повече усилия за подобряване на охлаждането на компонентите и съответно оскъпяване.

Затова може да се очаква, че бъдещите N модели може да са по-големи и скъпи ида няма „горещи“ електрически хечбеци. Поне докато технологията не поевтинее достатъчно, за да направи подобен модел печеливш и на достъпна цена.

Hyundai коли автомобили електрически автомобил спортни коли