Колко струват задръстванията на икономиката?

САЩ трафик коли

Getty Images/Guliver

К олко пари се губят от задръстванията? Това е възможно да се изчисли. 

В САЩ например колите по пътищата са се увеличили – заради икономическия растеж и по-евтините горива, но това е довело до най-тежките задръствания в историята. 

Средно американците са прекарали в задръствания 42 часа годишно, което струва на икономиката 160 млрд. долара годишно. Това сочи доклад на Тексаския транспортен институт, цитиран от Ройтерс. 

Разходите включват загубена производителност, гориво, изгорено в пътните „тапи“ и допълнителна амортизация на автомобилите. 

Големите задръствания определено са негативната страна на засилената икономическа активност, отбелязва Бил Айсъл, старши изследовател в института. 

През изминалите 12 месеца американците са изминали рекорден брой километри,

превишавайки предишния пик, достигнат през 2007 г. преди началото на икономическата криза. 

През 1982 г. шофьорите са прекарвали в задръствания средно 16 часа годишно, а през 2010 г. това време се е увеличило до 38 часа, сочат данните на института. 

Най-тежко е положението в столицата Вашингтон, където жителите са блокирани в трафика средно 82 часа годишно, т.е. близо два пъти над средното за страната, посочва съавторът на доклада Тим Ломакс. 

Другите градове с най-проблемно движение са Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк и Сан Хосе. Шест от десетте пътни участъка с най-големи задръствания са в района на Лос Анджелис и по два в Чикаго и Ню Йорк. 

Най-тежка е ситуацията по път US 101 в района на долината Сан Фернандо, Лос Анджелис. В пиковия час изминаването на 42 км може да отнеме 91 минути при средна скорост 27 км/ч.

Източник на статията: Vesti.bg

икономика задръстване