"Ауди А3" е най-добър автомобил на годината

Ауди А3

, ЕПА/БГНЕС

Ауди А3

Г ерманското "Ауди А3" (Audi A3) трето поколение беше признато за най-добър автомобил на годината в света на Международния автомобилен салон в Ню Йорк.

На финала той победи конкуренти като "Бе Ем Ве" 4-та серия (BMW 4 Series) и "Мазда 3" (Mazda 3), съобщи ИТАР-ТАСС.

Решението бе взето от авторитетно жури, състоящо се от 69 журналисти, пишещи на автомобилни теми, от 22 държави.

Според правилата те избираха само между тези автомобили, които са произведени и продавани през 2013 година най-малко на два континента.

Третото поколение хетчбек "Ауди А3" беше представено за пръв път на автомобилния салон в Женева през 2012 година. За наградата "Световен автомобил на годината" претендираха 28 модела автомобили: 12 европейски, седем японски, пет американски и четири от Република Корея.

Тази година на Международния автомобилен салон в Ню Йорк званията най-добър автомобил в различните категории бяха спечелени само от германски концерни.

 Порше 911 Джи-ти-3

ЕПА/БГНЕС

Порше 911 Джи-ти-3

За най-добър спортен автомобил на годината бе обявено "Порше 911 Джи-ти-3" (Porsche 911 GT3), изпреварило "Шевролет Корвет Стингрей" (Chevrolet Corvette Stingray) и "Ферари 458 Спечале" (Ferrari 458 Speciale).

При избора на автомобилите в тази категория журито оценяваше не само наборът от динамични показатели, но и такива характеристики като комфорт на шофьора и пътниците, удобство на управлението и безопасност. Освен това всеки от производителите, претенденти за това високо отличие, трябва да произвежда най-малко по 500 автомобила на година.

Електромобилът "БМВ Ай-3" (BMW i3) победи в две категории - най-добър екологично чист автомобил и най-добър дизайн.

Тази година на Международния автомобилен салон в Ню Йорк за пръв път бе избран и най-добър автомобил клас лукс.

За такъв бе признат "Мерцедес-Бенц Ес-класа" (Mercedes-Benz S-Class). През 2013 година за най-добър автомобил на годината бе обявен "Фолксваген Голф" (Volkswagen Golf) седмо поколение.

Международният автосалон в Ню Йорк ще продължи до 27 април. Той се организира от 1900 г. и сега е 114-ото му издание. Салонът радва не само специалистите и любителите на коли, но той носи и осезателни постъпления за икономиката на мегаполиса. По оценка на експерти приходите от него възлизат на около 200 милиона долара.

Участниците в изложението и неговите гости обикновено са над 1 милион души. По традиция през първите два дни то е отворено само за пресата и за специалисти. Водещите световни автомобилостроители подготвиха над 20 световни премиери.

 Тойота Камри

ЕПА/БГНЕС

Тойота Камри

Едно от главните събития беше представянето на обновената версия на популярния средноразмерен седан "Камри" (Camry) на японския концерн "Тойота" (Toyota). През последните 12 години "Камри" стана най-продаваният автомобил в Съединените щати и си спечели репутацията на надеждна семейна кола.

Въпреки това в последно време пазарният й дял започна да се свива, тъй като американците започнаха да обръщат по-голямо внимание на по-стилни и по-спортни конкуренти. Инженерите от "Тойота" не се задоволиха с обичайната промяна на стила, а създадоха за "Камри" практически ново купе.

Седанът модел 2015 година е малко по-голям и изглежда по-малко консервативно. Подобрена е шумоизолацията, а модернизираното окачване увеличава управляемостта на автомобила. Продажбите на обновения "Камри" в САЩ започват през есента. Цената на седана засега не е обявена. Другата най-очаквана премиера на автосалона бе новият високопроходим "Нисан мурано" (Nissan Murano). Колата е с нов съвременен външен вид и с 20 процента по-икономична от предшественичката си.

Германският автомобилостроител Бе Ем Ве (BMW) е докарал в Ню Йорк три нови модела, един от които е компактният кросоувър "Екс4" /X4/. В САЩ моделът ще бъде оборудван с два двигателя с обем 2 литра и 3 литра, както и 8-степенна автоматична скоростна кутия. Продажбите започват още тази есен, а стартовата цена е 45 600 долара.

 Акура Ти Ел Екс

ЕПА/БГНЕС

Акура Ти Ел Екс

Компанията "Акура" (Acura) - северноамериканското подразделение на концерна "Хонда" (Honda), специализиращо се в автомобили спортен и представителен клас, показа примиум седана Ти Ел Екс (TLX), който ще замени на пазара моделите Ти Ел (TL) и Ти Ес Екс (TSX).

Автомобилът може да бъде оборудван с два типа нови двигатели с обем 3,5 и 2,4 литра. Благодарение на използваната за купето стомана с висока якост, то е с 45 килограма по-леко.

Вниманието на любителите е привлечено и от концепта "Дискавъри вижън" (Discovery Vision), с който британската компания "Ленд роувър" (Land Rover) демонстрира няколко перспективни технологии за своите бъдещи високопроходими коли, както и обновения кросоувър "Кънтримен" (Countryman) на "Мини" (Mini).

По-малко от обичайното на този салон са премиерите на детройтските производители.

"Шевролет" (Chevrolet) показва своя най-търсен автомобил "Круз" (Cruze) с нов стил, както и новото поколение на седана "Додж Чарджър" (Dodge Charger) и спортния модел "Додж Челинджър" (Dodge Challenger)

Източник на статията: Vesti.bg

кола на годината изложение автомобили