Aston Martin „впрегна“ екипа на Formula 1 да разработва Valhalla

Участва и Фернандо Алонсо

Мартин Дешев,
aston martin valhalla

Aston Martin

Aston Martin ускорява работата по първия си сериен суперавтомобил – Valhalla. Компанията обяви, че ще използва ресурсите и на отбора си във Formula 1, за да направят автомобила наистина незабравим.

В разработката ще участват и пилотите Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Основните задачи на F1 екипа ще са да приложат доказани в състезанията технологии, за да подобрят скоростта, надеждността и общата производителност на Valhalla.

Aston Martin

Целта на Aston Martin е да направи Valhalla изцяло насочен към шофьора автомобил с двигател с централно разположение. Динамиката на автомобила трябва да е „безпрецедентна“ по отношение на взаимодействието с шофьора. Много голяма част от дизайна на Valhalla ще е съобразена с Formula 1, като са използвани и симулации, за да се постигне тази цел.

Aston Martin

Компанията казва, че 90% от разработката на динамичните характеристики на Valhalla са разработени в симулатор. Финалната фаза ще бъде завършена в реалния свят на пътя и на писта.

Aston Martin

Аеродинамиката на Valhalla също е съобразена с опита от Formula 1. Същото важи и за интериора. В него ще има елементи, които са взети директно от болидите, включително позицията на шофьора, за да бъде максимално удобна за спортно шофиране. Така например има фалшив под, който повдига петите на шофьора, като ще има и карбонова спортна седалка с функция за наклон, която ще позволява позициониране на шофьора подобно на болида AMR23.

Aston Martin

Aston Martin казва, че иска Valhalla да запази и истинско усещане за лукс и комфорт, които са очаквани от автомобилите ѝ. От Valhalla ще има не повече от 999 броя, които също ще бъдат произвеждани от екипа за Formula 1, който прави болидите за отбора.

Aston Martin

Колата ще има изцяло нов V8 двигател с две турбини. Колата ще развива 1012 к.с. благодарение и на три електромотора – по два за предните колела, като ще се прилага и технологията за динамично разпределяне на въртящия момент към колелата в реално време.

Aston Martin казва, че първият прототип на Valhalla ще е на пътя до края на годината. Серийното производство пък ще започне догодина.

спортни коли автомобили коли Aston Martin Valhalla Aston Martin