Създадено за Toyota

Toyota Aygo X е най-атрактивният компактен кросоувър (видео)

Успехът в сегмент А се крепи на едно основно изискване: привлекателност и персонализация, а тук опонентите на Aygo Х са с по-слаби аргументи

,

Т ретото поколение на Toyota Aygo бе представено през 2021 г., точно 20 години, след като през декември 2001 г. бе поставена основата за появата на оригинала. Днес сегментът на компактните градски модели не е толкова популярен сред производителите, но не и за Toyota. За щастие, защото третото поколение на Aygo изглежда наистина очарователно, още повече, че вече играе по тънката струна на най-масовите клиентски предпочитания, обобщени с определението кросоувър.

За да оцелее базовият модел в гамата на Toyota, японците качиха още един свой модел на кокили. С това уточнение, че дизайнерският център на Toyota в Ница са свършили чудесно работата си. Затова без притеснения спокойно мога да отговоря на риторичния „огледалце, огледалце, я кажи – кой е най-красив на света?”. А този отговор в полза на Aygo X в сегмент А е изключително важен, защото благодарение на него моделът привлича не само нови за марката клиенти, но предлага и достъпно решение на градска мобилност на младите.

 STOP&GO: Обемът на багажника е нараснал с 60 л до 231 литра. При сгънати задни седалки той достига 829 литра.

CarMarket.bg

STOP&GO: Обемът на багажника е нараснал с 60 л до 231 литра. При сгънати задни седалки той достига 829 литра.

Най-новият компактен модел в гамата на Toyota е изграден върху платформата GA-B, въведена за пръв път от Yaris – избрана за „Автомобила на 2021 г. в Европа” – а след това и от Yaris Cross.

Това само по себе си означава, че новият Aygo Х е съществено нараснал спрямо предшественика си. Градският кросоувър е с 235 мм по-дълъг от Aygo, макар междуосието да е увеличено само с 90 мм. Предният надвес е скъсен със 72 мм спрямо Yaris, а под него са монтирани колела с размер 17 и 18 цола, каквито са те на тестовия автомобил.

Широчината на колата е увеличена със 125 мм до 1740 мм, в резултат на което предните седалки са раздалечени с 20 мм една от друга, за да се отвори повече място в областта на раменете на пътниците. Височината също е нараснала, в този случай с 65 мм до 1525 мм.

Въпреки този скок във всички размери, Aygo X си остава един компактен градски модел, който предлага отлична маневреност за града със своя радиус на завой от едва 4,7 метра.

 STOP&GO: Предният надвес е със 72 мм по-къс от този на Yaris, а под него са монтирани 17- или 18-ки джанти.

CarMarket.bg

STOP&GO: Предният надвес е със 72 мм по-къс от този на Yaris, а под него са монтирани 17- или 18-ки джанти.

Визията на модела, доминирана от огромните предни светлини, е достатъчна, за да се дефинира целевата група клиенти. Това са млади хора с индивидуални изисквания и динамичен лайфстайл. А този тип клиенти искат да са различни, да са разпознаваеми, със сигурност не искат да се сливат с останалите на „чаршията” или пък в градския трафик.

Но компанията се надява да привлече и друг тип клиенти, хора, чийто деца са пораснали и вече не се нуждаят от голям и скъп автомобил за придвижването си в града, затова поглеждат към по-долния сегмент. В същото време моделът е удобен и за семействата, които имат нужда от втори компактен автомобил, който да им дава свободата да се движат безпроблемно в натоварения градски трафик и да намират лесно място за паркиране, което не е толкова лесно с големия автомобил.

 STOP&GO: Широчината на модела е увеличена със 125 мм до 1740 мм.

CarMarket.bg

STOP&GO: Широчината на модела е увеличена със 125 мм до 1740 мм.

На всички тях Toyota предлага много богат набор от опции за персонализация, който е особено важен за успеха в сегмент А.

На първо място трябва да изтъкна цветовата палитрата от 7 металика (890 лв.), един перлен цвят (1290 лв.), един базов бял (двуцветен) и един изцяло бял (базов).

Храната във Франция е на пиедестал, вероятно затова и дизайнерите в Ница за заложили на кулинарните аналогии и по-специално подправките, за да направят предложението си по-пикантно. Четирите нови цвята в палитрата носят имената Cardamom, Juniper, Ginger (нашият тестови модел) и Chilli (червената перла в гамата).

 STOP&GO: Височината е нараснала с 65 мм до 1525 мм.

CarMarket.bg

STOP&GO: Височината е нараснала с 65 мм до 1525 мм.

Щипка черен пипер те са сложили с възможността клиентът да „разчупи” още повече визията с двуцветно изпълнение на екстериора, какъвто е нашият автомобил. И това е само началото, защото в списъка с допълнително оборудване фигурира богат набор аксесоари, опаковани в 4 пакета. Сред тях изпъкват пакети „Хром” и „Червено”, които залагат на хромирани или червени метални акценти отпред, в праговете и петата врата, за да се подсили още повече външният облик на Aygo X.

А на тези, които искат наистина да са уникални, се предлага версията Envy AIR Canvas Roof, което означава, че автомобилът е оборудван с мек подвижен гюрук.

 STOP&GO: Централният дисплей е с диаметър 9 инча.

Toyota

STOP&GO: Централният дисплей е с диаметър 9 инча.

Цветовите комбинации са акцент и в интериора, но тук погледът попада веднага върху 9-инчовия централен екран, един от най-големите в сегмент А. За ниво Envy, което е този автомобил, се предлага безжична смартфон интеграция с Android Auto и Apple CarPlay (смартфон интеграцията се предлага стандартно дори и в базовото ниво на оборудване, но с кабел). Имаме и индуктивно зареждане на смартфон.

Това оборудване предлага още кожен волан с планки на волана, автоматичен климатик, текстилна тапицерия с частични елементи от изкуствена кожа, подгрев на предните седалки, сензор за дъжд. Имаме още старт бутон и безключов достъп до интериора.

Услугите за свързаност Toyota Smart Connect, предлагани в ниво Envy, са включени в цената на автомобила в рамките на 4-годишен абонаментен план.

 STOP&GO: Компактният размери гарантират радиус на завой от едва 4,7 метра.

CarMarket.bg

STOP&GO: Компактният размери гарантират радиус на завой от едва 4,7 метра.

За задвижването на модела се грижи 1,0-литров двигател с три цилиндъра. Максималната му мощност е 72 к.с., въртящият момент е 93 Нм. Стандартната трансмисия е 5-степенна механична, а този автомобил е оборудван с вариаторна трансмисия (S-CVT). От компанията казват, че средният разход на версията с механична кутия е в диапазона 4,7 – 5,0 л/100 км (WLTP), докато със CVT е малко по-висок – 4,9 – 5,2 л/100 км. За тази показатели спомага и фактът, че автомобилът тежи около 950 кг. Това обаче не помага в динамично отношение, защото спринтът до 100 км/ч трае над 15 секунди.

Все пак трябва да отбележа, че автомобилът е чисто градски модел, където ускорението не е от такова значение. Иначе работата на мотора върви в съпровод с характерния за 3-цилиндровите двигатели звук. Трансмисията работи много добре, когато не отпускате десния си крак.

CarMarket.bg

За финал оставам темата безопасност, на която по принцип не обръщам сериозно внимание, тъй като в по-горните сегменти съм свикнал всеки производител да предлага пълния си потенциал в тази насока. Но А-сегментът е ценово ориентиран и функциите за безопасност не са често срещани. Затова заслужава внимание фактът, че Aygo X предлага стандартно целия набор от системи за активна безопасност от най-ниското ниво на оборудване, влизащи в състава на Toyota Safety Sense+.

Кой да очаква, че базовият модел в гамата на Toyota предлага системата за предотвратяване на сблъсък, адаптивен круиз контрол, асистент за поддържане лентата на движение, разпознаване на пътни знаци, автоматични фарове и др.

За накрая оставям цените. Стартовата е 28 900 лв. с ДДС, докато стартовата цена със CVT трансмисия е 34 490 лв. с ДДС.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Toyota Aygo X Envy (S-CVT)

Размери

Дължина, мм: 3700

Широчина, мм: 1740

Височина, мм: 1525

Междуосие, мм: 2430

Тегло, кг: 940

Двигател

Тип: 3-цилиндров, атмосферен

Работен обем, куб. см: 998

Системна макс. мощност, к.с. при об./мин.: 72 при 6000

Системен макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 93 при 4400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 151

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 14,8

Среден разход, л/100 км: 4,9 – 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 110 - 117

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 28 900 лв.

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 41 780

Toyota Aygo X Тест драйв Toyota