Mercedes иска да направи моделите си платежни устройства

Водачите ще могат да правят плащания на бензиностанция директно от автомобила си

Пламен Георгиев,
Mercedes Mastercard

CarMarket.bg/Mercedes-Benz

„Има нещо, които парите не могат да купят; за всичко останало има Mastercard” казва известен рекламен клип. Очевидно Mercedes са взели този слоган присърце, а Mastercard няма нищо против.

А не бяха далеч времената, когато в колите имаше (и на някои пазари все още се предлага) специална ниша за съхранение на монети. Но светът и животът се промениха толкова много и бързо, че днес всяка минута от 24-часовия ден е важна. Затова Mercedes-Benz излиза с решение, което да пести няколко минути от живота на клиентите им.

Mercedes-Benz си партнира с Mastercard, за да извлече още от системата MBUX. Те разработиха решение, което позволява на клиента да плаща за гориво директно от автомобила си.

Когато автомобилът влезе в подходяща бензиностанция, системата за разплащане се активира. Водачът избира правилната колонка, е сензорите ще изчислят какво е максималното количество, което може да се зареди. След като горивото е в резервоара, системата отчита зареденото количество и издава фактура. Mercedes-Benz използва приложение, което разполага с всички цени на горивата на 3600 бензиностанции в Германия, на които тази функция ще може да се използва. За момента.

Човек трябва да постави пръст върху биометричния бутон (пръстов отпечатък), за да потвърди плащането. Няма нужда от контакт с други хора, няма нужда и да се вади смартфон с банково приложение или използване на PIN за потвърждаване на плащането.

Ако автомобилът не е оборудван със сензор за пръстов отпечатък, собственикът ще трябва д използва смартфона си и да сканира QR код, за да потвърди плащането. Новата функция работи в модели след 2020 г. За момента тя е действаща само в Германия, но се работи за излизане и на други пазари.

И не само пазари, работи се за разширяване на приложението на тази функция. Вместо да се налага да плащате SMS-и, да ползвате приложения или кай знае какво друго, автомобилът просто ще ви пита дали искате да платите. Ако това ще е вашето желание, просто ще трябва да потвърдите с пръстов отпечатък и плащането ще бъде извършено.

Mercedes MBUX Mastercard технологии разплащане