Себастиан Фетел кара 100-годишен автомобил преди Гран При на Франция

ТТ1 е наричан “Зеленото грахче”, не е успял да завърши състезанието преди век

Aston Martin F1 Фетел

Aston Martin

С ебастиан Фетел покара и се повози в първия в историята състезателен автомобил на Aston Martin - TT1, на пистата “Пол Рикар” преди неделното Гран При на Франция във Формула 1. Придружаваше го Джони Хърбърт.

Наистина рядка възможност, защото тази кола е точно на 100 години. През 1922 г. първото й състезание трябвало да бъде на о-в Ман, но вместо това дебютът е именно за Голямата награда на Франция на 15 юли.

Aston Martin

Наричана е “Зеленото грахче”.

Богатият и млад инженер и пилот Каунт Луис Зборовски кара автомобила, след като преди това е вложил в него 10 000 паунда - цяло състояние в онези времена.

Aston Martin

Той разработил 4-цилиндров, 16-клапанов двигател, доста модерен тогава. Не завършил обаче - трябвало да се откаже на 19-ата обиколка, а победата печели Феличе Нацаро с FIAT 804. Другият Aston също отпада.

Aston Martin

Още малко за двигателя на 100-годишния музеен експонат - 1,5 л, 55 к.с. Колата тежала едва 750 кг. Максималната скорост е била малко под 140 км/ч. Както се вижда (и знае от феновете на моторните спортове), състезателните машини тогава са били двуместни, като до пилота е седял механик.

Беше огромна чест да карам този автомобил, точно 100 години след излизането му на старт за Гран при на Франция, каза Фетел, който кара за Aston Martin. - “Зеленото грахче” заема много специално място в наследството на Aston Martin и почти можете да почувствате този век история под пръстите си, когато сте на волана.“

През целия състезателен уикенд Aston Martin ще почете 100-годишния юбилей. На болидите има лога, а също така в бокса, в социалните мрежи и т.н.

Aston Martin

Aston Martin Формула 1 Себастиан Фетел Гран При на Франция Пол Рикар Зеленото грахче