Изглежда като Dodge Challenger, но реално е Honda Civic

За това трябва да виним Mitsuoka, които направиха от Honda Civic реплика на Challenger, който наричат M55 Concept. Намира се по средата между объркващ и страхотен

Пламен Георгиев,
Mitsuoka M55 Concept

, Mitsuoka

Mitsuoka M55 Concept

Е ксцентричен, но не толкова, колкото са повечето други проекти на Mitsuoka. Този се нарича М55 Concept и е създаден по повод 55-ата годишните на марката. Той е и първият muscle car, базиран на японски модел, ако това може да е някаква хвалба.

Иначе Mitsuoka набра популярност в родната Япония със създаването на ретро модели, базирани на модерни такива.

Основана през 1968, Mitsuoka намира вдъхновение в златната ера на т. нар. мускулести автомобили (muscle cars) от 70-те. Последното им творение би трябвало да им е създало доста главоболия, за да превърнат 5-врат хечбек в масъл кар.

Но трябва да признаем, че приликите с Dodge Challenger наистина са впечатляващи. Хром, вертикална радиаторна решетка, удължен преден капак, отзад виждаме и някои прилики с Mustang, но като цяло маскирането на 11-ото поколение Civic е повече от успешно.

Проблемът се крие в това, че тази визия по никакъв начин не отговаря на онова, монтирано под предния капак, където има 1,5-литров мотор със 182 к.с. Шестстепенна ръчна кутия ги пренася към предните колела. Mitsouka би могла да се опита да се оправдае с това, че дните на Challenger V8 са преброени (той отива в историята в края на годината), но кой ще им се върже!

Mitsuoka Mitsuoka M55 Concept