В Mercedes не искат да има разлика между ДВГ и EV колите им

Имена, дизайн, комфорт и всичко останало ще са възможно най-сходни

Мартин Дешев,
mercedes g glass electric електрическа

Mercedes-Benz

Е лектрическите автомобили си изградиха репутация, че са по-футуристични и различни от традиционните коли с ДВГ. Повечето производители ги отделиха в самостоятелни серии, с различни имена, стил и всичко останало.

Според Mercedes-Benz вече няма нужда от такива разделения, съобщава Autocar. Компанията обяви, че започва са „сближава“ моделите с ДВГ и електрическите и те ще имат все по-малко разлики помежду си.

Стратегията започна с електрическата G-класа. Тя не се казва EQG, а има по-традиционното име: G580 with EQ Technology или просто G580 EQ.

Занапред и останалите нови електрически модели а компанията няма да използват EQ в началото на имената си. Вместо това те ще носят същите имена като събратята им с ДВГ и хибридите, но ще имат EQ накрая.

Също така дизайнът ще е почти еднакъв. Разликите ще са минимални и продиктувани от естеството на ДВГ и електрическите коли.

Електрическата G-класа например е почти същата като традиционната, но с малко по-различна решетка. Това е било важно изискване за компанията – да направи електрическото „зарче“ максимално близо до традиционното и само феновете да забележат разликите.

Наскоро Mercedes показа фейслифт и на EQS – той също получи по-традиционна решетка, която да го „сближи“ с ДВГ събратята. Това ще е тенденция, която тепърва ще бъде развивана.

„Винаги сме казвали, че първото поколение на EV-тата трябва да изглежда различно. Те бяха със специално разработена архитектура и заслужаваха специално разработен дизайн“, казва Робърт Лесник, ръководител на екстериорния дизайн на Mercedes.

Той допълва, че новото поколение не се нуждае от такава разлика. Хората вече свикват с електрическите коли и очакванията им са по-различни.

„Сега сме във фаза на трансформация от първото поколение EV. Това означава, че трябва да ги променим… Има риск всичко да стане еднакво и тогава започваш да припомняш това, което винаги си имал. Искахме да направим нещо по-различно с първото поколение и го постигнахме“, казва Лесник.

С други думи, Mercedes ще акцентира най-познатите си елементи и дизайн в бъдещите EV-та. Но това не означава драстични промени. Дизайнът ще е съобразен с нуждите на тези коли за максимум ефикасност.

Лесник дава за пример специалните колела, които компанията е разработила за EV-тата си. „Няма да повярвате колко много нашите колела увеличават пробега. Невероятно е. Никога няма да се върнем към старите колела“, казва той.

Mercedes електромобили електрически автомобил автомобили коли