Stellantis иска да прави малки бюджетни е-коли в Испания

Те ще излизат от специално разклонение на платформата STLA

Citroen e C4 X

, Citroen

Citroen e-C4 X се прави в Испания.

Stellantis преговаря с испанското правителство за инвестиция в производството на малки и бюджетни електрически автомобили в страната, твърдят испанските медии, цитирани от Autonews.

Концернът възнамерява да въведе платформата STLA Small EV в своите заводи, съобщи бизнес вестникът Cinco Dias. Двете страни водят разговори за условията за държавна помощ.

Stellantis е най-големият производител на автомобили в Испания с около 850 000 броя, сглобени миналата година в заводи във Виго, Сарагоса и Мадрид.

Само първият е произвел около 404 000 м. г., предимно товарни ванове, включително електрически версии, за Citroen, Opel/Vauxhall и Peugeot, както и за такива в партньорство с Toyota.

Също така прави там Peugeot 2008. В Сарагоса са произведени 365 000 автомобила - Opel Crossland и Corsa, както и Citroen C3 Aircross.

По-малката фабрика в Мадрид е избълвала 82 000 автомобила през 2022 г., изключително Citroen C4. От тях общо около 113 000 са изцяло електрически, каза Stellantis.

Бъдещите й електромобили ще бъдат изградени върху платформи, наречени STLA Small, Medium, Large и Frame (за пикапи и големи SUV). Последните вече са разпределени за Касино, Италия.

Моделите на STLA Small ще започнат да се появяват до 2025 г.

Испанската програма за стимулиране на производството на електромобили и батерии е известна като PERTE и има бюджет от общо 3 милиарда евро. Два други гиганта - Volkswagen Group и Renault Group, също търсят финансиране от програмата. В първата фаза ще бъдат изразходвани 900 милиона евро.

Консорциум, воден от VW Group и включващ още 60 компании, планира да похарчи 10 милиарда евро, за да превърне Испания в център за производство на електромобили. Тази група ще получи около 400 милиона евро от PERTE.

На Stellantis бяха преведени около 67 милиона евро в първия кръг на финансиране, съобщи Cinco Dias.

завод на VW Испания Stellantis Citroen