Къде се паркира безплатно с електромобил в България

Възможността за неограничено безплатно паркиране е под въпрос в Пловдив

паркинг паркиране синя зона

iStock

Снимката е илюстративна

Н а територията на Столична община от предимството могат да се ползват собствениците на изцяло електрическите превозни средства, електрически превозни средства с горивна клетка  и двуколесни пътни превозни средства.

Във Варна собственците на електромобили имат привилегията да паркират без да плащат в синята зона.

Безплатно паркиране в цялата синя и зелена зона за електромобили е въведено в община Бургас. Те трябва да подадат заявление в община Бургас и срещу талон и лична карта получават стикер за безплатно паркиране, обясни за БТА Андрей Румчев, директор на общинско предприятие "Транспорт".

Възможността за неограничено безплатно паркиране е под въпрос в Пловдив. Според публикуван проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив се предвижда ограничаване на безплатното паркиране на изцяло електрическите автомобили в синя и зелена зона, както и в зоната на "Спортен комплекс отдих и култура" - до три часа. Досега собствениците на електрически коли паркираха напълно безплатно и без ограничения.

В нито една от 11-те общини в Монтанско няма отстъпки за паркиране в сини зони на електромобили, няма и други преференции, установи проверката на БТА.

В Кюстендилска община няма облекчения за паркиране, но предстои актуализация на наредбата за организация на движението.

В Русе собствениците на електромобили паркират безплатно в платените зони и са освободени от данък върху превозното средство.

Електромобилите паркират безплатно в Дупница, след като местният Общински съвет през май прие предложението за допълнение на Наредбата за организация на движението, направено от кмета на града Методи Чимев. Предвиденото освобождаване от такса за паркиране важи за синята зона в Дупница и за общинските платени паркинги. За целта общинското предприятие "Паркинги и гаражи" издава специален стикер на стойност 10 лева, който се поставя на предното стъкло на автомобила. Досега обаче не е издаден нито един такъв стикер, показа справка в общинското предприятие.

Община Стара Загора е освободила от заплащане на годишен данък собствениците на електромобили. Срещу заявление в рамките на до 10 дни притежателят на електромобил получава специална карта за безплатно паркиране. Отстъпките не са валидни за собствениците на хибриден автомобил.

На територията на община Търговище действа наредба, според която собствениците на електромобили и хибриди паркират безплатно на обществени паркинги. „Зелените“ коли ползват безплатно синята зона в Хасково.

Собствениците на електромобили са освободени от заплащане на такса в синята зона в Сливен, каза за БТА Димитър Пантелеев, директор на общинското предприятие „Градска мобилност“ в Сливен. За да се ползва привилегията, е необходима регистрация в системата, като автомобилите трябва да са с нулеви вредни емисии, тоест чист електромобил. След подаване на заявление, се прави проверка и тогава колата се вписва в системата, поясни той. По думите му голямо улеснение за собствениците на такива коли ще бъде създаването на единна национална система, където да се регистрират и да имат възможност да паркират в различните градове, без да бъдат таксувани. В момента за това е необходимо да се подава заявление във всяка една община.

Община Ямбол вече е освободила от данъци и такси паркирането на електромобили в синята зона в града. Издадени са 17 „зелени талона“ за свободно паркиране на собственици на електрически автомобили.

Електромобилите са освободени от данъци и такси, една от привилегиите е, че не заплащат и при паркиране в единствената в региона зона за почасово паркиране – „Синя зона“-Кърджали.

Източник на статията: bta.bg

синя зона зелена зона паркиране електромобили