Porsche май се е надценил, при това сериозно

Анализатори на HSBC смятат, че цената на марката е много по-ниска от предварителните оценки

Пламен Георгиев,
Porsche brand

Porsche

О т известно време основната новина около Porsche е предстоящото й излизане на борсата. Някои анализатори предвидиха, че цената на всичките 911 милиона акции (връзката е ясна), които ще бъдат пуснати, може да достигне до 85 млрд. евро. Очакванията се, че тази публична продажба на акции ще е най-голямата за европейска компания.

Но сега анализатори на HSBC Holdings охладиха сериозно очакванията за приходите от продажбата на акциите на Porsche.

Специалистите на HSBC, включително Едоардо Спина смятат, че Porsche струва някъде между 44,5 и 57 млрд. евро. Това е доста по-малко от спряганите в различни медии суми от 60 до 85 млрд. евро.

Анализаторите изтъкват факта, че потенциалът на Porsche може да бъде отслабен от очакваното възстановяване на веригата на доставки през следващите две години, както и от предположението, че търсенето на автомобили може да спадне заради очакваната рецесия.

Моделът на HSBC е основан на сравняване на различни параметри с конкурентите Ferrari и германските топ играчи BMW и Mercedes. От конкурентите е премахнато името на Tesla, тъй като ръстът на продажбите и потенциалът за приходи от софтуер не са сравними с тези на Porsche.

The discussion of Porsche’s valuation comes as Intel Corp. scales back expectations for its Mobileye IPO in the face of a broader stock slump. The firm expects the IPO to value the self-driving technology business at as much as $30 billion, less than originally hoped, Bloomberg reported Sept. 12, citing people familiar with the process.

HSBC понижи рейтинга си за обикновените акции на VW до въздържане от покупка, определяйки цена от 188 евро.

Източник на статията: bloomberg.com

Porsche IPO акции на Porsche Porsche