Иван Тодоров: За 30 години сме продали близо 60 000 автомобила (видео)

Не само е продал толкова автомобили, откакто е управител на „Еуратек”, но Иван Тодоров е и човек със силно изразена гражданска позиция по отношение качеството на въздуха в София, за което го уважавам още повече.

Иван Тодоров

CarMarket.bg

Иван Тодоров (Управител на "Еуратек")

Т ази година е крайъгълна в историята на няколко автомобилни компании в България, първите, започнали бизнеса въобще в нашата страна. През 2021 г. 30-тодишен юбилей отпразнува „Мото-Пфое”, тази година такъв ще честват „София Франс Ауто”, „Бултрако” и „Еуратек”, официален представител на Skoda.

Инж. Иван Тодоров е управителят на „Еуратек”. Той е представител на т. нар. стара школа, но в това понятия аз влагам само добър смисъл. Защото г-н Тодоров държи кормилото на „Еуаратек” вече три десетилетия, а това дали го прави успешно, може сами да прецените от цифрата в заглавието, която е повече от красноречива.

Поводът за този ни разговор с г-н Тодоров е 25-ото Автомобилно изложение София 2022. По-важното е, че именно софийското автомобилно изложение дава първоначалния тласък в развитието на „Еуратек”. Какво успяхте да постигнете за тези 30 години и какво още не сте успели да направите?

„Тази година навършваме 30 години от създаването на фирмата. Точно преди 30 години имаше автосалон в зала „Фестивална” и ние участвахме. Говоря за далечната 1992 г. Успяхме да договорим продажбата на автомобили Skoda, които доставихме в много кратки срокове и оттам тръгна нашата успешна история.”

Традиционно сме в челната тройка по продажби на леки автомобили в България. За този период от 30 години вече сме продали близо 60 000 автомобила.”

Тези цифри са постигнати благодарение на качеството на автомобилите Skoda, но и на още една много успешна политика с предлагане на много добри отстъпки. Подготвили ли сте нещо в тази посока или в днешната реалност това вече е невъзможно?

„Ситуацията с доставките на автомобили е много комплицирана. Но въпреки това традиционно предоставяме различни промоции, тази година това също е факт. Ако клиентът иска да предпази по някакъв начин инфлационно парите си, договаряйки доставката на нов автомобил, той ще го получи гарантирано на тази цена, тя няма да се промени.”

Стоим пред най-атрактивния модел в гамата на Skoda, поне според моите разбирания – Enyaq Coupe RS iV. Той бе засегнат сериозно от кризата с доставките на кабелни снопове, причинена от войната в Украйна. Кога ще бъде намерено решение на този казус?

„Уверенията на Skoda са, че през есента ситуацията ще се подобрява и би трябвало доставките да се нормализират.”

Докато говорим за електромобили, не мога да не засегна една болна тема за столичани, по която г-н Тодоров е с много силно изявена гражданска позиция. И трябва да ви кажа, че има много интересни неща да разкаже по този казус. Докъде стигна темата със завода за горенето на отпадъци в София?

„Това трябва да е гражданска позиция на всеки. За съжаление този проект на Софийска община бе прокаран, общо взето, на тъмно. Даже Фандъкова беше осъдена да се даде технико-икономически анализ, който ще покаже какви са всъщност ползите от този проект. Но явно тези ползи, за да се крият, не са на ниво и не отговарят на желанията на гражданите на София.”

„В момента се чакат решения както на съда, така и на КЗК. За съжаление тези решения няма да променят кой знае какво, тъй като това са спорове между участниците.”

Според мен всеки един гражданин на София трябва да има позиция, ако иска да диша чист въздух. Така да се противопоставим всички на изграждането на този проект, който струва около 300 млн. лева, над 110 млн. лева от които ще бъдат дадени от софиянци.”

Не мога да не продължа в тази посока. Резонно ли е да очакваме от държавата, на фона на всички паралелни кризи, които трябва да решава помощ под формата на субсидии за покупка на електромобили?

„Това е нормално. В повечето държави в ЕС има такава помощ.”

Редно е да се ангажираме с такива субсидии, вместо да се тръгва в друга посока, което се готви от Софийска община. В една наредба, която ще бъде скоро публикувана, ще се предложи ограничаване на трафика в центъра чрез стикери за замърсяващите автомобили.”

„В нормалните държави начинът за ограничаване на замърсяването е чрез субсидиране на покупката на екологичен автомобил, а не чрез санкции, както се тръгва в нашия случай.”

Накрая – какъв автомобил използвате в ежедневието си?

Шофирам Skoda Superb TSI с 280 к.с., но се замислям за електрически Enyaq.

Цялото интервю с инж. Иван Тодоров може да видите във видеото.

Еуратек Иван Тодоров Skoda интервю моторшоу 2022 Автосалон 2022