Емил Гърнев: Клиентите ни са готови да платят повече за новите ни модели (видео)

Това е така, защото предлагат всичко онова, което имат по-луксозните марки. Доказателство е Austral, който идва с 32 ADAS системи, а електрическият Megane въвежда редица технологични новости въобще за Renault.

Емил Гърнев

CarMarket.bg

Емил Гърнев, генерален мениджър за марките Renault и Dacia в България

П равим интервюто пред една от световните премиери на софийския автосалон – Renault Austral, като разговорът ни с генералния мениджър на Renault и Dacia в България е насочен основно към френската марка. Това е така, защото Dacia сякаш е непоклатима на турбулентните времена, в които живеем. Доказателство за това са деветте поредни години, през които е №1 на родния пазар, а най-евтиният 7-местен модел и най-евтиният електромобил в Европа вероятно ще закръглят това лидерство на 10 в края на 2022. Ще им помогне и фактът, че при тях не се налага да се чака по 7-10 месеца за доставка.

Затова насочвам разговора с Емил Гърнев към Renault, който претърпя турбулентни месеци покрай драматичното напускане на Русия, където държеше контролния пакет акции в „АвтоВАЗ” и имаше много добър бизнес там.

Бизнесът на Режията в България традиционно е много силен, като Renault е константна величина години наред в Топ 3 по продажби. Сред факторите за това е и г-н Гърнев, който е част от „Рено Нисан България” от 2008 г. (в автомобилния бизнес е от 2001 г.), а от септември 2019 г. вече е генерален мениджър за марките Renault и Dacia в България.

Г-н Гърнев, стоим пред бъдещето на Renault – новите Austral и Megane E-Tech Electric. Те въвеждат много първи неща за марката…

Ще започна с електрическия Megane E-Tech. Едно от най-важните неща за този автомобил е, че идва с много тънка батерия, която дава достатъчно голяма автономност до 470 км, като същевременно отваря голямо вътрешно пространство. Естествено, трябва да се отбележи и новата Open-R Link система, базирана на Google. Това дава възможност за достъп до Google Assistant, Google Maps, Google Play Store, които се обновяват по подобие на софтуера на телефона.

Austral ще предложи на клиентите 32 системи за активна безопасност, ново, по-мощно E-TECH хибридно задвижване с изцяло нов бензинов двигател, усъвършенствана система 4Control Advanced и др."

Освен тези две премиери, Renault България предлага още две други интересни новости, а именно дигиталният щанд, който дава възможност на хората да разгледат какво предлагате тук, в „Интер Експо Център”, без да се налага да са физически на изложението. Готов ли е клиентът за подобен контакт с вас? Вие готови ли сте в бъдеще да продавате онлайн?

Изминалите 2 години ни карат да мислим, че клиентите не само са готови да комуникират интерактивно, но дори го очакват от нас. Това ни накара да им дадем онлайн достъп до щанда ни, но нашето участие тук, на салона. Добавихме и допълнително видео съдържание, фокусирано върху Megane E-Tech Electric, за да могат клиентите да изживеят новостите на нашата марка."

Използвах думата готовност, което не е случайно. Готов ли е клиентът да плаща повече за Renault и Dacia на фона на покачващите се цени и политиката на Лука де Мео да препозиционира Renault към по-луксозната част на сегмента?

Да, стратегията, която представихме преди малко повече от година, беше да се препозиционира брандът, фокусирайки се повече върху С-сегмента и електрическата мобилност. С-сегментът е най-бързо развиващият се в Европа. Миналата година лансирахме Renault Arkana. Интересът към него оттогава до днес показва, че клиентите възприемат много добре новите ни модели и са готови да направят тази крачка нагоре и да платят повече. Интересът е много голям. Очакваме същото да се случи и с Megane E-Tech Electric.

Другата интересна новост, която представителят на Renault и Dacia у нас демонстрира на потенциалните си клиенти по време на автомобилния салон в София, е устройството Е-Tech Drive. Какъв е замисълът на тази технология?

"Когато клиентът сменя автомобила си с нов, обикновено той е карал до момента конвенционален модел с ДВГ. Това води след себе си и едни от най-често срещаните въпроси: какво ми дава хибридното задвижване, електрическият автомобил, колко наистина мога да спестя от гориво, колко наистина ще спестя от вредните емисии…"

Е-Tech Drive цели да даде по-добър отговор на всички тези въпроси. Когато клиентът прави своето тестово шофиране, на база неговия стил на шофиране, технологията измерва редица показатели. Най-важното е, че на база събраната информация може да се направи симулация за една година напред, която да покаже на клиентите какъв е ефектът от шофирането на хибриден автомобил спрямо конвенционален. В крайна сметка правим това, за да помогнем на клиента да направи избора си."

И накрая – какъв автомобил карате в ежедневието си?

Все още съм с автомобил с двигател с вътрешно горене, но очаквам с нетърпение да го сменя с Megane E-Tech Electric, който вече може да се поръчва от клиентите.

Цялото интервю с г-н Емил Гърнев може да видите във видеото.

Автосалон 2022 моторшоу 2022 Renault интервю Емил Гърнев