Експерт: Ако помощта от 25 ст. за горивата спре, цената ще тръгне надолу

С тези дребна на пръв поглед сума виждаме как потреблението се стимулира, а в тази ситуация едва ли има търговец, който е готов да намали цената, заяви ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов

,
Бензиностанция гориво зареждане

iStock

В условия на висока инфлация, държавата не бива да раздува разходите си безразборно. Стимулирането на потреблението е крайно грешен ход в опит да бъде овладяна.

Това коментира пред БТА ректорът на Бургаския свободен университет (БСУ) проф. д-р Милен Балтов във връзка с икономическата ситуация у нас и обсъжданията, свързани с бюджета за догодина.

В случая той коментира конкретно помощта от 25 стотинки за литър гориво, която служебното правителство реши да удължи на първо време поне до края на годината. Дали ще я има и след това, зависи дали ще бъде съставено правителство или ще стигне до нови избори и съответно служебен кабинет.

Основният въпрос е, има ли държавата пари да субсидира потреблението на горива?

Моето мнение е, че в този момент държавните разходи не трябва да се раздуват. Не бива да се стимулира потреблението. Можем да дадем пример за това с 25-те стотинки за литър гориво, които държавата ни дава. С тези дребна на пръв поглед сума на практика виждаме как потреблението се стимулира, а в тази ситуация едва ли има търговец, който е готов да намали цената", счита проф. Балтов.

По думите му, ако въпросната отстъпка за гориво бъде премахната, със сигурност ще станем свидетели на обратното, тоест ще има по-ниско потребление.

Ако държавата реши да не дава тези 25 стотинки още днес, като с магическа пръчка цените на горивата могат да паднат след седмица", каза ректорът на БСУ.
Инфлацията представлява раздуването на паричната маса най-общо казано и там се крие ключът за нейното преодоляване. Това е първият елемент. Когато сложим много пари на масата, инфлацията е факт. Вторият елемент е психологически - бизнесите и самите хора са настроени, че ще има покачване на цените.

Третият елемент, който може да ограничи инфлацията, са лихвите. България обаче, при Валутен борд, не разполага с този инструмент. Тук всичко зависи от Европейската централна банка. В Турция например виждаме постоянно експерименти с лихвите, в резултат на които инфлацията постоянно се повишава", коментира той.

Припомняме, че отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

горива отстъпки субсидии бензиностанция