Създадено за Volvo

Пътуване през митове и легенди за създаването на „Седемте престола” (видео)

В Западна Стара планина, но около 100-ина километра от София, е сгушен един от малките манастири в България, но такъв, чиято църква няма аналог

М итове, легенди, Софроний Врачански, Иван Вазов, Васил Левски, в манастира „Седемте престола” е събрано много история.

Историята си Volvo EX30 тепърва започва да пише, но на пръв прочит разполага с всичко необходимо, за да може Volvo да гради бъдещето си върху него. А то е изцяло електрическо. Избрахме този автомобил, за да направим една разходка сред природата, да разкажем за връзката човек-околна среда-автомобил и да се потопим в преданията около създаването на манастира край с. Осеновлаг, на брега на река Габровница.

Избрахме го неслучайно. Той е толкова различен от другите манастири, колкото е и различен Volvo EX30 от другите модели на шведската марка, бих могъл да кажа, че е доста по-различен и от повечето негови конкуренти, защото е повече от смел в технологично отношение.

Що касае манастира, той е известен с името „Седемте престола”, някои го знаят и като Осеновлашки манастир, а истинското му име е „Света Богородица.

Два мита витаят около създаването на това духовно поселище. Единият е за седем братя боляри, построили то още през IX век. Другият е за създаването му от седем хайдути-воеводи в доста по-ново време, но най-достоверни като чели са сведенията, че манастирът е основан по време на управлението на Петър Делян (XI век) от брат му, княз Георги.

CarMarket.bg

Името, с което е известен, идва от уникалната за България и Европа църква. От двете страни на главния олтар в църквата има по три малки помещения с отделни входове - олтари (или престоли) с иконостаси. Оттук и „Седемте престола”.

Централният олтар е посветен на иконата Рождество Пресвeтая Богородица – Осеновска. Смята се, че тя е донесена от Атонската Света гора при основаването на манастира и е най-старата – от XI век.

Според друга легенда, в манастира е била хазната на цар Иван Асен ІІ, а през римския път, който минава над манастира, според преданията е минала и неговата армия за битката при Клокотница през 1230 г. с Теодор Комнин.

CarMarket.bg

В манастира е отсядал и Васил Левски, през 1869 г. по времето на 2-рата българска легия, като в него  той е основал част от комитетите си, тъй като близо до манастира има 7 села. В манастира са отсядали също и Ботеви четници.

През 1892 г. манастирът е посетен и от Иван Вазов, който пише в него баладата „Клепалото бие”. Тя е посветена на металното клепало, което се намира под манастирската камбанария, и което е изработено от портата на крепостта Калето през 1799 г. по настояване на Софроний Врачански, който се е крил по това време в манастира от гонения.

От 1944 г. до 1958 г. манастирът става дом,  приживе и за вечни времена, и на писателя Змей Горянин.

Манастир „Седемте престола” е паметник на културата от национално значение. Той е един от 100-те Национални туристически обекта.

Опознай България с Volvo Volvo EX30 манастир