Цената за оцеляването на Tesla: 12-часови смени, тормоз, скандали, глоби…

Нов подкаст на The Verge разказва реални истории на работници в заводите на Tesla, спящи на пода след дълги смени

Пламен Георгиев,
Tesla

Getty

Е пизод от подкаста Land of the Giants: The Tesla Shock Wave се фокусира върху хората, работещи в завода на компанията, понесли на плещите си „ултра хардкор” работната култура на Илон Мъск.

The Verge разказва историите на хора, които носят белезите на тази „хардкор” работно култура. И те звучат шокиращо: изключително дълги работни часове, опасна работна среда, тормоз, скандали, глоби, дела и над всичко: страх от погрешна стъпка, която ще доведе до изгонване.

„Това стана всепоглъщащо“, казва Хюберт Мийс, главен инженер по окачването на Model S, който работи в Tesla повече от пет години. „Всяка вечер се работеше до 8, 9, 10 през нощта.“

Подобно на други работници, Мийс признава, че Tesla вероятно не би оцеляла, ако не беше тази агресивност. А в началото работата с малък екип за изграждането на наистина иновативен продукт, който разрушаваше цяла индустрия, е удовлетворяваща.

Но за мнозина тази сурова философия граничи със злоупотреба. Спящи на пода служители на Tesla, след като са работили на 12-часови и по-дълги смени. Припадащи от обезводняване работници. Пожари и спукана канализационна тръба, газещи в мръсотията работници...

Това, което видях, бяха хора, спящи на пода, хора, работещи по 10, 12 часа на ден, шест, седем дни в седмицата“, казва Карлос Габриел, бивш служител на Tesla, който е работил във Фримонт през 2020 г.

Разследване установява, че в завода на Tesla във Фримонт, Калифорния, е имало три пъти повече нарушения на работната безопасност и здраве, отколкото в 10 други автомобилни завода в САЩ взети заедно. Травмите са били по-високи от средните за страната. Установява се, че Tesla многократно е класифицирала погрешно и не е докладвала работните злополуки в заводите си в Калифорния и Невада.

След това идват твърденията за расистко и сексистко насилие към цветнокожи работници и жени. Заведени са няколко съдебни дела, въпреки че Tesla отрича обвиненията.

Tesla Tesla скандал скандали подкаст