Защо Volvo промени плановете си за името на новия ЕХ90

Eлектрическият SUV флагман трябваше да се казва Embla

,
Volvo

Volvo

Д ълго време бяхме с нагласата, че Volvo ще използва име, а не комбинация от букви и цифри за новия си флагман - напълно електрическият EX90, наследник на ХС90.

Каза го и бившият главен изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон през 2021 г.

Тази кола ще носи име по-скоро като на новородено дете“, каза Самуелсон по време на презентация за ориентираното към EV бъдеще на компанията на 30 юни м.г., припомня Autonews.

Месеци по-късно той намекна, че името на новия кросоувър ще „започва с гласна“.

През октомври 2021 г. Volvo подаде заявление за защита на търговска марка за името Embla, според австралийския новинарски сайт Drive. В скандинавската митология Ембла е името на първата жена.

Настъпи промяна обаче - наследникът на Самуелсон - Джим Роуън, който пое управлението през март, реши да се откаже от такава значима промяна спрямо XC90.

Той избра нещо по-близо до оригинала - EX90, за първия модел, който ще види бял свят под негово ръководство.

Когато беше помолен за повече информация относно избора, Роуън даде следния коментар:

Различни опции се преразглеждат постоянно, особено когато става въпрос за въвеждане на нови модели. Много съображения трябва да бъдат взети под внимание, особено познаването на марката. Прегледахме всички фактори и в крайна сметка EX90 следва настоящата ни практика, като отразява и прехода към изцяло електрическа гама до 2030 г.“

Volvo иска половината от глобалните си продажби - приблизително 600 000 - да бъдат изцяло от електрически коли до 2025 г. И 100 процента до 2030 г.

„По-разбираемо“

Дилърът на Volvo Гарт Блументал коментира, че придържането към буквено-цифрови имена на модели е "по-разбираемо" за потребителите.

Хората са свикнали да виждат XC90, XC60 и т.н., каза Блументал, главен изпълнителен директор на Unstoppable Automotive Group, пред Automotive News Europe. - Чувствам, че приемствеността е по-важна от опитите да преоткрием колелото.“

Дилър в Северозападна Германия пък каза, че не се притеснява за имената на колите:

Основното е, че те изглеждат добре и вървят добре“.

Твърде рано е да се каже дали заместниците на XC60 и XC40 - №1 и №2 по продажби на компанията в световен мащаб, ще се наричат ​​EX60 и EX40, каза говорител на компанията.

Volvo също може да има правни проблеми, ако приложи формулата за именуване "E" към седаните S60 и S90, превръщайки ги съответно в ES60 и ES90. Lexus има модели с такива имена в гамата си.

Embla Volvo XC90 Volvo EX90 Volvo