Електрическият флагман Volvo EX90 ще е най-безопасната кола на шведите

Дори може да е най-безопасният автомобил въобще, натъпкан с цели 30 камери, сензори, радари и т.н.

Пламен Георгиев,
Volvo XC90 Recharge

Volvo

Volvo XC90 Recharge (снимката е илюстративна)

В чера изпълнителният директор на Volvo обяви старта на нова глава в историята на марката по пътя й към елиминиране на автомобилните катастрофи, смъртните случаи и тежките травми. В този ангажимент, поет от Volvo преди години, един прост факт винаги е бил на дневен ред: най-малко опасната катастрофа е тази, която никога не се случва.

Затова следващият флагман на Volvo ще е истинска крепост (в преносния смисъл на думата) на колела, оборудван с изключително богат набор от системи, грижещи се да се предотврати на първо място инцидент. Покрай изказването на Джим Роуън стана ясно, че изцяло електрическият наследник на ХС90 – ЕХ90 – ще дебютира на 9 ноември.

За момента от компанията не обръщат внимание на задвижването, а поставят безопасността в основата на автомобила. И как иначе, след като той ще бъде оборудван с 8 камери (2 ще са насочени към водача), 5 радара, 16 ултразвукови сензора и най-модерният LiDAR!

Това е автомобил, създаден да разбира вас и заобикалящата ви среда, за да помогне за безопасността на вас, вашите любими хора и другите участници в движението. Той може да се самообучава и да става по-безопасен с течение на времето, учейки се от новите данни и получаваните актуализации,” казва Роуън за ЕХ90.

LiDAR, което идва от Light Detection and Ranging, е метод за дистанционно засичане, който използва светлина под формата на импулсен лазер за измерване на дистанции с висока прецизност.

Разликата, която LiDAR може да направи за безопасността в реалния живот, е забележителна: скорошни изследвания на Volvo показват, че добавянето на LiDAR към вече безопасна кола може да намали инцидентите с тежки последствия с до 20%, а цялостното предотвратяване на катастрофи може да се подобри с до 9%.

Вграден в командното табло на тавана на EX90 и стандартизиран с течение на времето в другите модели, технологията LiDAR може да разпознава пешеходци на разстояние до 250 метра и нещо толкова малко и тъмно като гума на черен път на 120 метра отпред. Всичко това, докато пътувате с магистрални скорости. И тъй като не разчита на светлина като камера, той е изключително ефективен и през нощта.

Volvo EX90 безопасност Volvo